Fotograaf Loek van Vliet is nog geen dertig jaar. Je zou dus verwachten dat hij net als zijn andere generatiegenoten druk, druk, druk is. Maar in plaats om overal achteraan te rennen, zoekt Van Vliet de rust op. Letterlijk. Voor zijn project Heilige gronden, onlangs verschenen in boekvorm, fotografeerde hij jarenlang stiltegebieden in Nederland en Vlaanderen. Dat zijn gebieden waar volgens de officiële definitie ‘de geluiden van flora en fauna overheersen’.

Boswachterij Leersum. Uit de serie: Sacred Grounds, Quiet Areas in the Netherlands and Flanders. © Loek van Vliet
Boswachterij Leersum. Uit de serie: Sacred Grounds, Quiet Areas in the Netherlands and Flanders. © Loek van Vliet

Met de serie wil Van Vliet de kijker meenemen naar de rust, rust om tot nieuwe inzichten te komen, om te reflecteren. Als je de foto’s bekijkt kom je daadwerkelijk tot rust. Van Vliet observeert niet, hij neemt je mee. Net als de fotograaf zelf loop je door de gebieden heen, als vanzelf valt het omgevingsgeluid weg. Wat overblijft is een fijne stilte die je de tijd gunt om even goed te kijken naar het landschap.

Kwade Hoek. Uit de serie: Sacred Grounds, Quiet Areas in the Netherlands and Flanders. © Loek van Vliet
Kwade Hoek. Uit de serie: Sacred Grounds, Quiet Areas in the Netherlands and Flanders. © Loek van Vliet

Voor de beeldtaal grijpt de jonge fotograaf terug op de schilderkunst uit de renaissance en de romantiek. Het landschap krijgt daardoor statuur, hij laat zien hoe belangrijk het is om het natuurlandschap te hebben. Het vierkante formaat van de foto’s zorgt dat je niet afgeleid wordt. Van Vliet dwingt je daarbij niets op. Hij legt slechts het landschap vast, zodat je zelf met je eigen achtergrond en ogen de stilte te ervaren, om even weg te zijn van alle hectiek van de dag.

Eierlandse Duinen. Uit de serie: Sacred Grounds, Quiet Areas in the Netherlands and Flanders. © Loek van Vliet
Eierlandse Duinen. Uit de serie: Sacred Grounds, Quiet Areas in the Netherlands and Flanders. © Loek van Vliet

De naam Heilige gronden wijst naar de status die de stiltegebieden hebben, maar ook naar de bezinning die je krijgt als je door de gebieden loopt. Vroeger ging je naar de kerk om te bezinnen, nu kan de natuur die rol overnemen.

Het boek Heilige gronden is te koop voor € 39,95. ISBN 978-90-824206-0-9

www.loekvanvliet.nl/sacred-grounds/