Natuurfotografen als Christian Ziegler, wederom winnaar bij World Press Photo dit jaar, willen niet alleen mooie foto’s maken. Ze willen vooral laten zien dat we goed met de natuur om moeten gaan, dat het beschermd moet blijven. Dat is niet alleen bij de hedendaagse natuurfotografen het geval. Al in de negentiende eeuw, toen fotografie nog maar net uitgevonden was, hoopten de fotografen het publiek goed te informeren. Dankzij het werk van de Nederlandse natuurfotografen is Natuurmonumenten ontstaan én zijn ondertussen uitgestorven of zeldzame plant- en diersoorten en landschappen goed gedocumenteerd. Het Nederlands Fotomuseum heeft meer dan 90.000 historische natuurfoto’s in haar collectie, waarvan een selectie te zien is op de tentoonstelling Jacht met de camera.

Schuilhut bij reigers, Sloten , 1934 © Jan Pieter Strijbos / Nederlands Fotomuseum
Schuilhut bij reigers, Sloten , 1934 © Jan Pieter Strijbos / Nederlands Fotomuseum

De expositie neemt je mee naar Nederland rond 1900. De landschappen zijn nog open en vrij van auto’s, de natuur kent diersoorten die we nu niet meer kennen. Vogels blijken een populair onderwerp bij de natuurfotografen, ook planten hebben de aandacht. De fotografen van toen beschikten uiteraard niet over de middelen die de hedendaagse natuurfotograaf ter beschikking staat. Het was voor de pioniers een uitdaging om de dieren goed te kunnen fotograferen. Met grote camera’s vertoefden ze dagenlang in de natuur. Verscholen, zodat de dieren ze niet zagen. Het resultaat zagen ze pas bij thuiskomst. Desalniettemin wisten de fotografen toen al prachtige foto’s te maken van de dieren en planten in Nederland.

Nest met oude en jonge Lepelaars, Naardermeer, 1905 © richard tepe / Nederlands Fotomuseum
Nest met oude en jonge Lepelaars, Naardermeer, 1905 © richard tepe / Nederlands Fotomuseum

Naast de historische foto’s worden ook foto’s getoond van hedendaagse kunstenaars. Kim Boske (1978), Charlotte Dumas (1977), Anne Geene (1983) Erik Kessels (1966) en Luuk Wilmering (1957) laten niet zozeer de natuur zelf zien, als wel de omgang van de mens met de natuur.

De tentoonstelling Jacht met de Camera loopt van 20 mei 2016 tot en met 4 september 2016.

www.nederlandsfotomuseum.nl/tentoonstelling/jacht-met-de-camera-pioniers-van-de-nederlandse-natuurfotografie/