Wie naar politieseries kijkt op televisie ziet ze vaak: agenten die nauwkeurig het plaats delict fotograferen. Het ziet er altijd spannend uit, de werkelijkheid is vaak minder fraai. Het fotograferen van een plek waar een misdrijf heeft plaatsgevonden luister heel secuur. Het gaat om bewijslegging, om schuld of onschuld. Maar in hoeverre kan een foto een bewijsstuk zijn? De tentoonstelling Crime Scenes | Honderd jaar foto als bewijs hoopt daar een antwoord op te geven.

Beeld van Decoding video testimony , Miranshah, Pakistan, March 30, 2012  © Forensic Architecture in samenwerking met SITU Research
Beeld van Decoding video testimony , Miranshah, Pakistan, March 30, 2012 © Forensic Architecture in samenwerking met SITU Research

Al ruim 150 jaar wordt de fotografie gebruikt in rechtszaken en altijd is er discussie geweest over de waarde als bewijsstuk. Want een foto kan weliswaar een moment in de tijd vastleggen, het standpunt, de kadering en verlichting kunnen een beeld ook sturen en heel veel details weglaten. In de forensische fotografie staan de ontwikkelingen dan ook niet stil. Alle moderne technieken worden ingezet, het is echt een wetenschap geworden. Het verschil met vroeger is enorm groot.

Alekseï Grigorievitch Jeltikov, Russisch, geboren in 1890 in Demkino, regio Riazan. Basisschool. Verliet de VKP(b) in 1921, wat wijst op zijn onenigheid met de Nieuwe Economische Politiek (NEP) van de Partij. Slotermaker bij de Moskouse metro werkplaats. Woonachtig in Moskou, Sadovaia-Tchernogriazskaia 3, appartement 41. Gearresteerd 8 juli 1937. Ter dood veroordeeld 31 oktober 1937. Geëxecuteerd de volgende dag. Gerehabiliteerd in 1957. © Centrale archieven fSB en nationale archieven van de Russische federatie GARf, Moskou, gepubliceerde  kopieën van de Archives of the Association internationale Memorial, Moskou.
Alekseï Grigorievitch Jeltikov, Russisch, geboren in 1890 in Demkino, regio Riazan. Basisschool. Verliet de VKP(b) in 1921, wat wijst op zijn onenigheid met de Nieuwe Economische Politiek (NEP) van de Partij. Slotermaker bij de Moskouse metro werkplaats. Woonachtig in Moskou, Sadovaia-Tchernogriazskaia 3, appartement 41. Gearresteerd 8 juli 1937. Ter dood veroordeeld 31 oktober 1937. Geëxecuteerd de volgende dag. Gerehabiliteerd in 1957. © Centrale archieven fSB en nationale archieven van de Russische federatie GARf, Moskou, gepubliceerde kopieën van de Archives of the Association internationale Memorial, Moskou.

Aan de hand van elf zaken laat het Nederlands Fotomuseum zien welke waarde de fotografie heeft in rechtszaken en hoe het zich ontwikkelt. De tentoonstelling richt zich met name op de zaken van groot humanitair en/of volkenrechtelijk belang. De eerste politiefoto’s van Alphonse Bertillion komen aan bod, naast foto’s die zijn gebruikt tijdens de Neurenberg processen over de misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de hedendaagse bewijsvoering rond de inzet van drones in Waziristan.

Crime Scenes | Honderd jaar foto als bewijs is daarmee niet alleen interessant voor de liefhebber van fotografie, maar ook voor degenen die interesse hebben in complexere vraagstukken.

De tentoonstelling Crime Scenes | Honderd jaar foto als bewijs is vanaf 13 mei tot en met 21 augustus 2016 te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

www.nederlandsfotomuseum.nl/tentoonstelling/crimescenes-foto-als-bewijs/