Topfotograaf Bill Cunningham (1929) is zaterdag 25 juni overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij werd beroemd door zijn modefotografie, die hij zowel bij de catwalk als op straat beoefende. Zijn passie voor mode en straatfotografie zorgden ervoor dat zijn werk bijna veertig jaar in de New York Times verscheen. Hij is 87 jaar geworden.

Kort voor zijn overlijden was Cunningham opgenomen in het ziekenhuis. De New York Times maakte zijn dood bekend.

Decennia lang was Cunningham een graag geziene beroemdheid in New York. Op zijn fiets reed hij rond in de stad die nooit slaapt, op zoek naar nieuwe modetrends. Zijn eigen bescheiden outfit, bestaande uit een blauw jack, kaki broek en zwarte sneakers contrasteerde sterk met de flamboyante kleding die hij vastlegde.

cunningham-serie
Magazine The New Yorker beschreef het werk van Cunningham als het jaarboek van New York.
© Bill Cunningham / New York Times
link: http://nyti.ms/28Vq20p

De New York Times beschrijft Cunningham niet alleen als fotograaf, maar ook als cultureel antropoloog, die het sociale leven op straat vastlegt. Gewapend met een Nikon met 35mm-objectief ontging hem niets. Anna Wintour, hoofdredactrice van Vogue Magazine in New York, vertelt in de documentaire Bill Cunningham New York dat hij een bijzonder scherp oog voor trends had. “De hele wereld keek mee naar dezelfde modeshows en toch zag hij iets op straat of op de catwalk wat wij hadden gemist. Een half jaar later was dat ineens een trend.”

Cunningham, geboren in Boston, begon zijn carrière als modejournalist in de jaren zestig. Hij leerde zichzelf fotograferen en nam foto’s op straat van beroemdheden en modeverschijnselen. Een foto van actrice Greta Garbo werd gepubliceerd in de New York Times. Het betekende een keerpunt voor de krant, die nog nooit foto’s had gepubliceerd zonder toestemming van de gefotografeerde. Cunningham bleef invloedrijk, zowel in de modewereld als in de journalistiek. Hij zorgde bijvoorbeeld voor meer verslaggeving van de homogemeenschap in New York. Voor mode-iconen was het een verschrikking als hij ze niet wilde fotograferen. Zoals Wintour opmerkt: “We kleden ons allemaal voor Bill.”

cunningham-wintour
Anna Wintour, hoofdredactrice van Vogue
© Bill Cunningham / New York Times
link: http://nyti.ms/28UNMVf

Net als zijn collega’s van de roddel- en modebladen was Cunningham altijd bij belangrijke feestjes aanwezig. De beroemdheden interesseerden hem echter niet en hij werd dan ook voor gek verklaard door paparazzi-fotografen als hij ze niet fotografeerde. “Het gaat niet om de beroemdheden in hun gratis jurken”, zei Cunningham toen hij werd benoemd tot officier in de Franse Orde van Kunst en Letteren. “Die zijn niet belangrijk. Kijk naar de kleding, de snit, de lijnen, de kleuren, dat is alles. Niet de beroemdheid, niet het spektakel. Wie zoekt naar schoonheid, zal het vinden.”