Op zoek naar een plaatje van Amsterdam? Google op afbeeldingen en je bent binnen. Vaak standaardplaatjes van de Dam, het Anne Frankhuis of andere hoofdstedelijke hotspot. Twee bevriende stedelingen pakken het anders aan. Voor een betaalbare prijs bieden ze stadsfoto’s van de betere fotografen aan. We spreken mede-oprichter Janus van den Eijnden over dit nieuwe initiatief Capture Amsterdam.

Nederland, Amsterdam, 3 oktober 2014 Amstel, Nieuwe Amstelbrug, mist, fog, morning, ochtend, water, river, river, bridge, brug Foto: Thomas Schlijper
Nederland, Amsterdam, 3 oktober 2014
Amstel, Nieuwe Amstelbrug, mist, fog, morning, ochtend, water, river, river, bridge, brug
Foto: Thomas Schlijper

Een beetje randstedelijke arrogantie is de jongens die de basis legden voor Capture Amsterdam niet vreemd. “Amsterdam is voor veel mensen het centrum van het universum” Het gevolg zien ze dagelijks: “De stad wordt overspoeld door toeristen die tussen hun bezoek aan de Wallen en het Anne Frankhuis graag vanuit een bierfiets de stad op Instagram gooien.” Leuk voor thuis op de computer, vindt Janus, maar de grachten, herenhuizen en idyllische dwarskanalen zijn door professionele fotografen een stuk beter vastgelegd. Voor de gemiddelde burger is dit werk echter niet altijd bereikbaar, aangezien de foto’s meestal alleen voor enorme bedragen te koop zijn in galeries.

Artwork:
Foto @ Janus van den Eijnden

De opzet van Capture Amsterdam is simpel. Janus legt uit: “Met een kort stukje tekst bieden fotografen hun werk aan. De foto’s zijn beschikbaar in vier vaste formaten met elk een eigen prijs. De grotere prints komen in een speciale oplage, met een certificaat van echtheid, en zullen door de fotograaf gesigneerd worden. De andere formaten zijn voor iedere Instagram-liefhebber betaalbaar.”

Ook als je zoekt naar meer historisch beeld, kun je terecht op het platform. “Als je liever foto’s hebt zonder ijssalons en Pokemon-jagende toeristen erop dan kan dat ook. Capture Amsterdam werkt binnenkort ook samen met het Amsterdams Stadsarchief. Dan komen er ook foto’s beschikbaar van fotografen uit de beeldbank van het archief. Het is geen Amsterdam, maar ook Londen en New York zijn bijvoorbeeld best interessant. Daarom zien we in de toekomst ook daar mogelijkheden voor een betaalbaar stadsfotografieplatform.”

Foto @ Janus van den Eijnde
Foto @ Janus van den Eijnde

Wat is precies de meerwaarde voor de professionele fotograaf? “Capture Amsterdam is aantrekkelijk voor fotografen omdat alle, vaak vervelende, verkoophandelingen voor ze worden geregeld. Wij zorgen voor de klanten, maken de prints, verzorgen het versturen van de foto’s en zorgen voor het klantcontact.” Als fotograaf weet Janus waar hij het over heeft. “Normaliter moet een fotograaf nog veel geld investeren om in een galerie werk op te kunnen hangen. Het inlijsten of opplakken van werk is vaak duur en per expositie ben je als fotograaf al snel een slordige duizend euro kwijt. Capture Amsterdam zorgt dat fotografen zich weer kunnen concentreren op het fotograferen zelf, en dat levert hopelijk uiteindelijk meer en beter werk op.”

Professionele fotografen kunnen zich nog aanmelden via de website of Facebook Capture Amsterdam.