Vanaf 9 september toont Fotodok in Utrecht de internationale tentoonstelling Belief, on the Move. Centraal staat de rol van geloof, dat zich misschien wel meer dan ooit tevoren verplaatst over de wereld. Zorgt religie voor saamhorigheid of juist voor spanningen?

Henk Wildschut, Calais juli 2016
Foto © Henk Wildschut, Calais juli 2016

 

Zoals de naam doet vermoeden, richt de tentoonstelling zich op de verplaatsing van geloof. Dat kan een fysieke zijn, zoals het wegvluchten uit je thuisland. Welke rol heeft je geloof in zo’n situatie? Maar het kan ook gaan om een interne verschuiving op persoonlijk vlak in de zoektocht naar zingeving, aldus het Utrechtse Fotodok.

Daarnaast zijn religie en migratie altijd onlosmakelijk verbonden met de culturele en politieke context. Er wordt dan ook gekeken naar hoe migranten proberen een plek te vinden binnen hun nieuwe omgeving. Religie kan daarbij een verbindende factor zijn, maar ook voor conflict zorgen.

© Martin Parr
Foto © Martin Parr

Belief, on the Move is samengesteld en geproduceerd door Fotodok en curator Jenny Smets. Samen selecteerden zij een gezelschap van binnen- en buitenlandse documentaire fotografen. Tot de selectie behoren Martin Parr (UK), Henk Wildschut (NL), Nicoló Degiorgis (IT), Sara Galbiati (DK), Peter Helles Eriksen & Tobias Selnæs Markussen (DK), Samuel Otte (NL) en Liz Hingley (UK).

Fotograaf Henk Wildschut werkt al meer dan een decennium aan het thema migratie. Bij de tentoonstelling zal hij nieuw werk van zijn serie Calais, from jungle to city, over de geïmproviseerde huizen en zelfs kerken van migranten in Frankrijk, laten zien. De Britse Martin Parr (Magnum) bestudeerde de verschillende religieuze groepen in de Engelse Black Countries. Ook de prijswinnende serie Hidden Islam van de Italiaanse fotograaf Nicolo Degiorgis zal voor het eerst in Nederland te zien zijn. Hij fotografeerde de vele moslims in Italië, die het meestal zonder moskee moeten doen. Er zijn er namelijk maar acht in heel Italië. In plaats daarvan zoeken zij vervangende onderkomens om te bidden, zoals gymnzalen en supermarkten.

Foto uit Hidden Islam © Nicolo Degiorgis

Naast de tentoonstelling zal Fotodok twee maanden lang fungeren als ontmoetingsplek. Het centrum voor documentaire fotografie wil de discussie aangaan met geïnteresseerden over de hedendaagse rol van geloof in de samenleving. “Wat betekent geloof voor jou, voor je (nieuwe) buren en voor onze samenleving? Sluiten we in, of sluiten we uit?”

Fotodok bevindt zich aan de Lange Nieuwstraat 7 in Utrecht.

De opening van Belief, on the Move vindt plaats op vrijdag 9 september om 17:00 (inloop vanaf 16:30). Via het Facebook-evenement kun je laten weten of je komt.

De tentoonstelling is te bezoeken van woensdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur. Entree kost 4 euro. Studenten betalen 3 euro en kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.