De fotograaf en niet de camera maakt weliswaar de foto, toch wordt vaak gekeken met welke apparatuur een fotograaf heeft gewerkt. Om inzicht te krijgen hoe de foto’s tot stand zijn gekomen. Soms ook met het idee dat als je dezelfde camera hebt je eigen foto’s ook wat beter worden. Als experiment zochten fotografen Koos Breukel en Rose Ieneke van Kalsbeek naar camera’s van beroemde Nederlandse fotografen en gaven die aan hedendaagse fotografen. Hoe zal de huidige generatie fotograferen als ze gaan werken met apparatuur van hun voorgangers? Vanaf 19 oktober 2016 is het resultaat te zien in Museum Hilversum.

Cannes. © Sem Presser / MAI
Cannes. © Sem Presser / MAI

De fotografen die met de oude camera’s aan de gang gingen stonden voor een behoorlijke uitdaging. De camera’s zijn zonder uitzondering analoog, daar is niet iedere hedendaagse fotograaf meer mee vertrouwd. Bovendien zijn de camera’s lang niet gebruikt, of ze technisch nog goed zijn is niet vooraf te voorspellen. Dat ontdekte bijvoorbeeld Dirk Kome die met de camera van Sanne Sannes aan het werk ging. De sluiter was niet goed en veel opnames zijn dan ook mislukt. Dat geeft ook wel weer charme aan de foto. Desondanks is de camera van Sannes wel gerepareerd. Naast deze technische uitdagingen moesten de fotografen ook nog uitzoeken hoe ze met die camera de oorspronkelijke gebruiker kunnen eren zonder hun eigen stijl te verliezen. Het concept geeft de foto’s een extra laag, het laat gaat goed zien hoe techniek en creativiteit met elkaar verbonden zijn in de fotografie.

Een van de fotografen die mee heeft gedaan is Martijn van de Griendt (1970). Hij ging op pad met de camera van Sem Presser, een van de belangrijkste fotojournalisten van Nederland. Presser fotografeerde veel de glitter en glamour rond het filmfestival in Cannes, reden voor Van de Griendt om onder andere ook daar naar toe te gaan en de mensen daar en zichzelf te fotograferen met de Agfa Super Isolette.

Nederland, Vlieland, 8 september 2012 Eenmalig te gebruiken in het kader van het PS Camera project foto/copyright: Martijn van de Griendt naamsvermelding verplicht
Nederland, Vlieland, 8 september 2012. Martijn van de Griendt

Met het project proberen de initiatiefnemers “de vorige generatie fotografen en fotografische technieken te behoeden van de vergetelheid en bewustzijn te creëren over de rol van de fotografie in de huidige tijd,” stelt museumdirecteur Stef van Breugel. Het laat in ieder geval goed zien welke invloed de camera heeft en hoe de techniek zich ontwikkelt in de fotografie. Het is de bedoeling dat ook camera’s van buitenlandse fotografen gebruikt gaan worden. Geregeld is een nieuwe aflevering te zien van PS Camera op PhotoQ, een van de partners van het project. Ook schrijver Han Schoonhoven en fotograaf Marcel Molle zijn betrokken bij PS Camera.

PS Camera is te zien van 19 oktober tot en met 11 december in Museum Hilversum. Meer informatie is te zien op de website van het museum.