Op zondag 11 september is theater Kikker in hartje Utrecht het toneel van de tweede editie van Talks About Photography. Deze dag staat in het teken van professionele fotografie, waarbij de zakelijke kant van het verhaal niet geschuwd wordt.

Van fotografie je werk maken, gaat niet iedereen even makkelijk af. Veel zelfstandige fotografen hebben dan ook een slechte verhouding met hun rol als ondernemer. Tips van succesvolle collega’s in het veld zijn altijd welkom, maar veel bijeenkomsten voor fotografen stranden bij het presenteren van nieuw werk. Goed voor je netwerk, maar eigenlijk weinig informatief.

Janneke Smeulders tijdens TAP 2015 © Audrey Willems
Janneke Smeulders tijdens TAP 2015 © Audrey Willems

Geïnspireerd door de opzet van presentaties tijdens TED-bijeenkomsten, besloot organisator Marca van den Broek het vorig jaar anders aan te pakken. Tijdens Talks About Photography krijgt elke spreker 10- 15 minuten de tijd om zijn of haar verhaal te doen. Die tijdsdruk zorgt ervoor dat sprekers direct ter zake dienen te komen. Dat ging de ene spreker beter af dan de andere, maar in de meeste gevallen leidde het tot compacte, boeiende verhalen over de wereld van fotografie.

Op de sprekerslijst voor 2016 staan veel nieuwe gezichten en een aantal bekenden. Zo is fine art-fotograaf Ronald Schmets wederom van de partij. Vorig jaar wist hij de zaal met zijn kritische houding en soms haast razende toon op het puntje van de stoel te krijgen. Naast Schmets komen onder andere Ruben Reehorst, Chris de Bode en Armando Ello praten over ondernemen en natuurlijk mooie fotografie.

ronald-schmets-reclining-nude-dormant
Reclining Nude – Dormant © Ronald Schmets

Talks About Photography vindt plaats op zondag 11 september in theater Kikker te Utrecht (Ganzenmarkt 14). Het evenement duurt van 10:30 tot 16:30. Een kaartje kost 65 euro (excl. BTW) en is inclusief koffie, thee en lunch.