Het project #SafePassage van Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei is van 16 september tot 7 december te zien in fotomuseum foam in Amsterdam. Weiwei richt zich met de tentoonstelling op de spanningen tussen het individu en de structuren en systemen die de samenlevingen beheersen. Zijn onderwerpen zijn de vluchtelingenstromen richting Europa aan de ene kant en zijn eigen confrontaties met de Chinese overheid aan de andere.

https://www.instagram.com/p/BBHCfSLqD5Q/

Weiwei voelt een verbintenis met de enorme vluchtelingenstromen die een veilig onderkomen zoeken in Europa. Als criticus van de Chinese politiek heeft hij aan den lijve meegemaakt hoe het is weg te moeten vluchten van je vaderland. Sinds hij op het Griekse eiland Lesbos zag hoe de duizenden vluchtelingen worden ondergebracht, besloot hij andere vluchtelingenkampen te bezoeken en daar verslag van te doen.

In een interview met Sky News vertelde hij over zijn ervaringen in december 2015, toen hij voor het eerst naar Lesbos ging. “Wat een verspilling, om leven in zwemvesten te stoppen. We kunnen een veilige overgang voor deze mensen regelen. Ik zag kinderen, huilende mensen en een oude vrouw die van een boot stapte. Dat onvergetelijke beeld is bij me gebleven”, aldus Weiwei. De EU moet beter haar best doen voor de vluchtelingen, vindt hij. “Ik geef de schuld aan iedereen die deze oorlog mogelijk heeft gemaakt, waardoor deze onschuldige mensen hun leven moeten wagen om naar een ander land te vluchten.” Daarmee doelt hij ook op Europese landen die hun grenzen sluiten en weigeren vluchtelingen op te nemen.

De tentoonstelling #SafePassage bestaat uit twee delen. Ten eerste toont de kunstenaar hoe hij onder constant toezicht stond in China. Uiteindelijk ging hij zijn onderdrukking als een wapen gebruiken, door zelf een constante stroom van beelden de wereld in te sturen via sociale media. Diezelfde techniek bleef hij gebruiken, ook nadat hij China had verlaten en zich in Berlijn had gevestigd.

https://www.instagram.com/p/BBucWD2qDyu/

In het tweede gedeelte van de tentoonstelling staan de vluchtelingen in Griekenland centraal. Duizenden foto’s, gemaakt door Weiwei met zijn telefoon, zullen te zien zijn. De foto’s laten zien hoe de vluchtelingen leven, maar ook de vele contacten die Weiwei opdeed tijdens zijn reizen. Daarmee hoopt de kunstenaar de vluchtelingencrisis opnieuw onder de aandacht te brengen. In februari 2016 behing hij het Konzerthous in Berlijn al met duizenden zwemvesten die zijn gebruikt door vluchtelingen op weg naar Lesbos. Ook poseerde hij als Alan Kurdi, een Syrisch jongetje dat de oversteek naar Griekenland niet overleefde.

imrs
Foto © Rohit Chawla / Indian Times

Naast fotografie zullen er ook films en beeldhouwwerken van Weiwei te zien zijn.

De tentoonstelling wordt op 15 september geopend om 17:30. Daarna is #SafePassage van 16 september tot 7 december dagelijks te bezoeken tussen 10:00 en 17:00. Op donderdag en vrijdag is het museum tot 21:00 geopend. Kijk voor meer informatie bij foam.