Debbie Lee Carrington &Helena Christensen, El Mirage, California, USA Vogue Italia © Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery)
Debbie Lee Carrington &Helena Christensen, El Mirage, California, USA
Vogue Italia
© Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery)

Liefhebbers van modefotografie komen dit jaar goed aan hun trekken. In de Kunsthal is namelijk vanaf 10 september in de Kunsthal Rotterdam een retrospectief te zien van modefotograaf Peter Lindbergh. De tentoonstelling sluit mooi aan op de expositie van Helmut Newton in Foam, al zijn het twee totaal verschillende fotografen. Lindbergh is vooral bekend geworden in de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen de supermodellen in opkomst waren. Veel van die modellen zijn door de fotograaf zelf ontdekt.

Kate Moss, Paris, 2015 Vogue Italia © Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery) Giorgio Armani, S/S 2015
Kate Moss, Paris, 2015 Vogue Italia
© Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery)
Giorgio Armani, S/S 2015

Uniek aan de stijl van Lindbergh is het verhalende element die hij hij in zijn foto’s verwerkt. Het gaat Lindbergh duidelijk niet alleen om de kleding. Meer dan dat is Lindbergh vooral geïnteresseerd in de persoonlijkheid van een model. ‘Als je de mode en de kunstgrepen wegneemt, dan zie je de echte persoon,’ zegt hij zelf. Lindbergh fotografeert de modellen met minimale make-up en zo puur mogelijk. Van retoucheren wil Lindbergh dan ook niet weten. Het maakt hem een unieke modefotograaf.

Debbie Lee Carrington & Helena Christensen, El Mirage, California, USA Vogue Italia © Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery)
Debbie Lee Carrington & Helena Christensen, El Mirage, California, USA
Vogue Italia
© Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery)

Lindbergh is opgeleid als schilder en had Vincent van Gogh als inspirator. De liefde voor fotografie ontdekte hij per toeval, toen hij de kinderen van zijn broer begon te fotograferen. Vanaf 1973 opent hij een eigen studio en begint als reclame- en modefotograaf te werken. In de jaren negentig ontdekt Lindbergh een aantal mooie modellen, zoals Linda Evangalista, Tatjana Patitz en Christy Turlington. Als hij die modellen samen in witte blouses fotografeert is dat niet alleen de doorbraak voor hemzelf, maar ook voor de modellen. Een jaar later doet hij het nog eens over met een coverfoto voor Vogue waar Linda Evangelista, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington en Tatjana Patitz poseren in New York. De supermodellen zijn geboren. Lindbergh fotografeert onder andere voor de Pirelli kalender, een ereklus. Hij is de eerste fotograaf die de kalender voor de derde keer mag fotograferen.

Musée D’Orsay, Paris, 1983 © Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery)
Musée D’Orsay, Paris, 1983
© Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery)

Naast mode- en portretfoto’s maakt de Duitse fotograaf geregeld stillevens, waarin duidelijk invloeden van zijn jeugdherinneringen, Duitse films, landschappen en dans- en cabaretvoorstellingen te zien zijn. Zijn werk wordt niet alleen gewaardeerd door (mode)bladen, ook in de kunstwereld zijn de foto’s van Lindbergh gewild.

De tentoonstelling Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography laat ruim 220 werken van de fotograaf zien, waaronder niet eerder getoonde beelden, aantekeningen, contactafdrukken en storyboards. De tentoonstelling is niet chronologisch opgezet, maar werkt met een aantal thema’s om het oeuvre van Lindbergh goed te kunnen duiden: Supermodellen, Modeontwerpers, Zeitgeist, Dans, Doka, Het onbekende, Het witte doek, Iconen en een exclusieve Rotterdam Gallery. De laatste toont een shoot met model Lara Stone die Lindbergh speciaal voor de tentoonstelling had voor de Nederlandse Vogue.

Tegelijk met de tentoonstelling wordt een overzichtsboek gelanceerd, uitgegeven door Taschen.

Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography is te zien van 10 september 2016 tot en met 12 februari 2017.

Meer informatie is te vinden op de site van Kunsthal.