Terwijl het Franse festival voor fotojournalistiek Visa pour l’Image in volle gang is, kondigt Getty Images aan te stoppen met de dienst Reportage. Per 1 oktober houdt het internationale platform voor fotojournalistiek op te bestaan. In plaats daarvan roept Getty Images de commerciële dienst Verbatim in het leven, die dezelfde fotografen zal voorstellen aan zakelijke klanten.

getty images reportage
© Gettty Images

Getty Images Reportage vertegenwoordigt een flinke lijst aan indrukwekkende fotografen. Zo werken onder andere Paolo Manchetti, Lindsey Addario en Benjamin Lowy via het fotobureau. Vanaf oktober worden deze fotografen dus niet meer door Getty Images ingezet om aangrijpende nieuwsverhalen te maken. Het plan is om ze voor bedrijven te laten werken en storytelling-beelden te maken.

Aidan Sullivan, hoofd van Reportage, gaat ook Verbatim leiden. In een interview met Time zei hij dat het tegenwoordig erg moeilijk is om het geld voor fotografieprojecten en -opdrachten bij elkaar te krijgen. “Aangezien het mijn baan is om deze uitzonderlijk getalenteerde fotografen te vertegenwoordigen en te zorgen dat ze geld kunnen verdienen, zag ik in dat het nutteloos is om stil te zitten en te vertrouwen op de traditionele manier van inkomen”, aldus Sullivan.

Brent Stirton - Ivory Wars
Deze foto van een jonge ex-rebel van het Verzetsleger van de Heer (LRA) in Oeganda komt uit de serie “Elephant Wars” van Brent Stirton die werd tentoongesteld tijdens Visa Pour l’Image in Perpignan © Brent Stirton / Getty Images

Getty Images Verbatim zal zich gaan vestigen in Londen en New York. Op een paar na worden alle medewerkers overgeheveld van Reportage naar het nieuwe platform. De achterblijvers zullen zich richten op de verkoop van gearchiveerde werken en nieuwe content. Ook zullen ze het Emerging Talent-programma, bedoeld voor opkomende talenten, blijven ondersteunen.

Reportage zelf zal verworden tot een archief van de tot nu to gemaakte foto’s. Sullivan heeft wel aangegeven dat hij een fonds in het leven zal roepen binnen Verbatim om redactioneel werk financieel te steunen.