Marc Levoy, voormalig hoogleraar computerwetenschappen aan Stanford University, besloot zijn volledige 18-delige fotocursus online beschikbaar te stellen. Gratis, inclusief videobeelden van de college’s die ruim een uur duren.

© Marc Levoy
© Marc Levoy
© Wikipedia commons
© Wikipedia commons

Levoy gaf vijf jaar les over fotografie op Stanford. Sinds 2016 is hij met pensioen en leidt hij een team bij Google dat zich richt op computational photography, oftewel het maken en verbeteren van foto’s door middel van computerprocessen. In het voorjaar van 2016 gaf hij de cursus nog een laatste keer aan medewerkers van de tech-gigant, waarna hij al het lesmateriaal online aanbood. In de jaren tachtig maakte hij naam door animatiestudio Hanna-Barbara over te laten stappen op een computergestuurd animatiesysteem. Het systeem werd met argusogen bekeken door de tekenaars, maar heeft uiteindelijk het bedrijf gered door productiekosten naar beneden te halen.

Het nieuws dat er een gratis cursus te bekijken was, werd al snel door online gemeenschappen als Reddit opgepakt. Het verkeer naar de cursus, die op Google Drive staat, liep daardoor zo snel op dat de video’s binnen korte tijd niet meer beschikbaar waren. Op het moment van schrijven is het nog steeds niet mogelijk om ze te zien en intussen heeft Levoy al het beeldmateriaal op Youtube gezet.

De inhoud van de cursus is verdeeld over 18 college’s. Zoals te verwachten valt van een hoogleraar computerwetenschappen, biedt de cursus veel technische kennis en achtergrond. Zaken als compositie en de geschiedenis van fotografie komen echter ook aan bod. Verdere thema’s zijn onder andere lenzen en objectieven, licht en sensoren, optische effecten, perspectief en scherptediepte, ruis en digitale nabewerking.