Op een druilerige zondagochtend in september stroomde Theater Kikker in Utrecht voor het tweede jaar achtereen vol met fotografen. Het was tijd voor de tweede editie van Talks About Photography (TAP). In de goed gevulde Grote Zaal mochten veertien professionals uit de creatieve hoek hun visie op de huidige staat en toekomst van fotografie delen.

TAP is deels geïnspireerd door TED-conferenties. Sprekers krijgen maximaal vijftien minuten de tijd om hun inspirerende verhaal te doen. Voor velen bleek dat een opgave. Fotografen praten nu eenmaal graag over hun passie, wat ertoe leidde dat organisatrice Marca van den Broek regelmatig naar een spreker moest gebaren dat ze nu toch wel echt moesten afronden. Daar staat tegenover dat een gemotiveerde, enthousiaste spreker prettig is om naar te luisteren, zelfs als het verhaal uitloopt.

Chris de Bode vertelt over zijn projecten © Thomas Kouveld
Chris de Bode vertelt over zijn projecten © Thomas Kouveld

Bij deze editie van TAP leek het opbouwen van een online community een constant terugkerend thema. Je toeschouwers bevinden zich op sociale media en zijn op meerdere manieren te bereiken dan alleen met foto’s. Content marketeer Xaviera Ringeling trapte het evenement af met een betoog voor het opzetten en onderhouden van een blog. Daarnaast vertelden fotografen Armando Ello, Anais Lopez en Roy Soetekouw over hun ervaringen met crowdfunding en lichtte Rudi Huisman toe op welke manier hij aan zijn volgers op Facebook komt.

Daar tegenover stond het verhaal van voormalig jurist Jannemarein Renout. Zij pleitte juist tegen de ‘marketing-praat’ en voor het werken zonder verwachtingen, ook als creatief ondernemer. Je zoektocht als fotograaf naar de stijl die bij jou past, die alleen bovendrijft in autonoom werk, is wat je profileert. Zelf fotografeert ze met een scanner, waarmee ze abstracte werken maakt. Renout: “Dit werk moet er zijn, vond ik”.

Fotograaf Ronald Schmets © Thomas Kouveld
Fotograaf Ronald Schmets © Thomas Kouveld

Opvallend was de presentatie van Bas van Beek, algemeen directeur van fotobureau Hollandse Hoogte. Zijn perspectief van de zakelijke kant van de fotografiemarkt was niet positief te noemen: door de dalende prijzen aan de ene kant en gigantische toename in volume aan de andere, is het met name voor nieuwsfotografen praktisch onmogelijk om het hoofd boven water te houden. Een échte oplossing leek van Beek niet te hebben. Fotografen zouden zich meer op beeldbankfotografie moeten richten. Met lagere tarieven neemt de jonge generatie wel genoegen, zij fotograferen immers niet voor het geld, maar vanuit liefde voor het vak. Bovendien weten ze niet beter dan te fotograferen voor een hongerloontje. Het was een nauwelijks verbloemde boodschap om vooral niet voor jezelf op te komen en hogere tarieven te eisen.

Gelukkig was er genoeg moois om van te genieten en is het duidelijk dat fotografen, ook gevestigde namen, elkaar graag helpen. Zo toonden Chris de Bode en Allard de Witte hun humanitaire en documentaire werk, en spoorde Petra van Vliet anderen aan om vooral vaak ‘op je bek te gaan’. Dat is immers nodig om verder te komen en inherent aan het ondernemerschap. Verder viel er genoeg te lachen en te leren, waardoor ook deze editie van TAP weer een succes mag worden genoemd. De praktische insteek van het evenement zorgt voor een waardevolle dagvulling. Marca van den Broek heeft al aangekondigd dat er volgend jaar weer een nieuwe TAP zal zijn, dus dat belooft veel goeds.

Wijze lessen:

 • Ga bloggen en be interesting to people (Xaviera Ringeling)
 • Kijk hoe je je project op meerdere manieren kunt presenteren en voor meerdere doelgroepen (Allard de Witte)
 • Onzeker over je werk? Dwing jezelf om te produceren (Roy Soetekouw)
 • Ga je crowdfunden? Begin twee dagen voor je campagne online gaat al met werven bij vrienden en familie. Zo staat er op het moment van de hard launch al een bedrag bij je campagne, dat geeft vertrouwen aan mensen die je niet kennen (Armando Ello)
 • Neem de tijd om jezelf te ontdekken. Werk, vooral in het begin, zonder verwachtingen (Jannemarein Renout)
 • Werk samen. Bedenk bij elk project voor wie (welk fonds, welk bedrijf) het relevant kan zijn (Anais Lopez)
 • Social media is tweerichtingverkeer, geef anderen ook complimenten (Rudi Huisman)
 • Als je project in Nederland niet uitvoerbaar is, probeer het dan over de grens (Daphne Wageman)
 • Het gaat niet om het drukken op die stomme knop, het gaat om de verbinding die je hebt met de mensen die je fotografeert (Chris de Bode)
 • Sluit je eens een periode volledig af van technologie en kijk om je heen (Ilse Wolf)
 • Durf op je bek te gaan, maar durf ook veel geld te verdienen (Petra van Vliet)
 • Sta nooit je auteursrechten af (Bas van Beek)
 • Wees niet bang om je emoties te tonen (Ronald de Jong)
 • Als je je kunst niet via een gallerij kunt verkopen, probeer de markt dan op andere manieren open te breken (Ronald Schmets)