Het Fotomuseum Den Haag wordt verbouwd, maar in het museumrestaurant is sinds vorige week toch een boeiende tentoonstelling te zien. De tentoonstelling genaamd T-shirt types is tot 5 maart 2017 te bezoeken en toont het werk van fotografe Susan Barnett (1951). Met haar serie Not In Your Face richt ze zich volledig op de teksten die op t-shirts worden gedrukt.

Susan Barnett, No attitude, uit de serie Not In Your Face, 2009-2016
Susan Barnett, No attitude, uit de serie Not In Your Face, 2009-2016

Barnett begon met haar project in 2009. Toen ze in dat jaar een foto maakte van een vrouw met een t-shirt met daarop een Afrikaans masker, viel het haar op dat de opdruk erg veel vertelde over de identiteit van de vrouw. En dat zonder haar gezicht te zien.

Daarom besloot ze een serie te maken en kiest ze ervoor om haar onderwerpen altijd van achteren te fotograferen. Het gezicht van de gefotografeerde blijf verborgen, de enige ingang die de toeschouwer heeft, is de tekst of afbeelding op de rug. Ze reist de hele wereld over om t-shirts te fotograferen, het liefst legt ze politieke uitspraken of juist grappige teksten vast. Zelf merkt ze op dat de teksten ook aan het politieke klimaat onderhevig zijn. Tijdens de verkiezing van president Barack Obama waren er veel optimistische teksten te zien, tegenwoordig komt ze meer boze verwoordingen en krachttermen tegen.

Susan Barnett, White Girls, uit de serie Not In Your Face, 2009-2016
Susan Barnett, White Girls, uit de serie Not In Your Face, 2009-2016

Wat de serie interessant maakt, is dat Barnett niet alleen culturele uitingen vastlegt en een mooi tijdsbeeld neerzet, maar ook veel vragen oproept. Ze bestudeert wat we zeggen met onze kleding en in hoeverre die kleding de mening van anderen over ons beïnvloeden.

Susan Barnett, Copy Style, uit de serie Not In Your Face, 2009-2016
Susan Barnett, Copy Style, uit de serie Not In Your Face, 2009-2016

De tentoonstelling T-shirt types, bestaande uit een selectie van zo’n vijftig foto’s en het bijbehorende boek T: A Typology of T-Shirts zijn tot eind december te zien in de lounge van het museumrestaurant Gember. Gedurende deze periode worden het Fotomuseum en Gemeentemuseum verbouwd en is de tentoonstelling gratis te bezoeken.