Een fotoproject begint met een idee. Daarmee gaat de fotograaf aan de slag en gaandeweg neemt zijn serie vaste vorm aan. In deze ‘Werk in uitvoering’ een tussenbalans van het project Tihange van fotograaf Maikel Samuels.

Ouderdom, storingen en terroristische dreiging wakkeren de internationale zorgen aan over de veiligheid van de Belgische kerncentrales. Sinds de kernramp van Fukushima in 2011, liggen de centrales onder een vergrootglas; sluiten of niet?

Wat de gevolgen van een kernramp zijn voor mens en natuur behoeft na Tsjernobyl en Fukushima geen verdere uitleg meer. Maar in tegenstelling tot deze twee centrales staat de kerncentrale van Tihange in een dichtbevolkte regio in België. Als het hier fout gaat dan is de impact voor Noordwest-Europa gigantisch. De gevolgen zullen niet beperkt blijven tot België alleen: Maastricht en Aken liggen om de hoek. Honderdduizenden mensen zullen geëvacueerd moeten worden. De Europese Commissie schat de financiële schade van een kernramp op 186 miljard euro. In Tsjernobyl en Fukushima werd vooraf gezegd dat de kans dat er iets fout zou gaan te verwaarlozen was…

Fotograaf Maikel Samuels werkt momenteel in Tihange aan een langlopend project. Hij onderzoekt de rol die de centrale speelt voor de inwoners van het dorp. Hoe is het om een kerncentrale haast letterlijk in je achtertuin te hebben? Zijn er voldoende voorzorgsmaatregelen en weten burgers wat te doen bij een ramp? Wat betekent een sluiting van de centrale voor de regio?

Kijk op de website van Maikel Samuels voor meer informatie over zijn fotografie. De afgelopen drie jaar zat hij bij de prijswinnaars van de Zilveren Camera, waarvan hij dit jaar de ‘beste nieuwsfoto buitenland’ won.