Op zondag 2 oktober is de Nederlandse fotojournalist Jeroen Oerlemans in de Libische plaats Sirte dodelijk getroffen door een kogel van een sluipschutter. De fotograaf was voor meerdere opdrachtgevers aan het werk in Libië om verslag te doen van de conflicten aldaar. Oerlemans geldt als een doorgewinterde fotograaf. Sinds 2003 verslaat hij geregeld de conflicten over de hele wereld. In 2006 won hij met een foto van een dode baby die aan de media wordt getoond een eervolle vermelding bij de World Press Photo. Ook won hij meermaals bij de Zilveren Camera.

QADDAFI
Libië, Tripoli, 29 augustus 2011 – Libiërs vieren het einde van het regime van Khadaffi op zijn compound in Tripoli. © Foto: Jeroen Oerlemans/de Beeldunie

De fotograaf wist dat hij risico liep bij zijn werk. Daar ging hij altijd pragmatisch mee om. Hij las zich goed in en zorgde dat hij zo goed mogelijk voorbereid was door onder andere speciale trainingen te volgen. Tijdens zijn werk in Libië droeg hij een kogelwerend vest en helm, het heeft helaas niet de veiligheid geboden die hij nodig had. In 2012 werd hij samen met een Britse fotograaf ontvoerd in Syrië. Aanvankelijk wilde hij stoppen met het fotograferen van de conflicten, mede omdat hij vader is van jonge kinderen. Zijn drang om de wereld te laten zien wat er speelt was echter te groot en hij ging toch weer naar de conflictgebieden.

In de fotografiewereld is geschokt gereageerd op het overlijden van Oerlemans. Zijn werk en zijn persoonlijkheid zijn alom gewaardeerd. De fotograaf is 46 jaar geworden en laat een vrouw en drie kinderen na.