Vanaf deze week start TIME met First Takeeen wekelijkse videoserie over de kunst en ambacht van fotografie. “De beste foto’s bieden ons een verbinding met de wereld: ze doorbreken het alledaagse, roepen op tot zelfreflectie en trekken de werkelijkheid in twijfel. Maar hoe zit het met de ’twaalf inch achter de camera’, zoals Ansel Adams het noemt?”, vraagt het magazine zich af.

Fotograaf Elliott Erwitt © Wikimedia Commons
Fotograaf Elliott Erwitt © Wikimedia Commons

TIME hoopt de constante stroom van beelden die we dagelijks tegenkomen beter te kunnen duiden. Ook wil het magazine de input van legendarische fotografen te gebruiken om het medium opnieuw te definiëren. In wekelijkse korte video’s worden fotografen geïnterviewd over hun blik op fotografie, te beginnen met Magnum-fotograaf Elliott Erwitt.

Magie

Erwitt, die beroemd werd door zijn ironische en soms absurde zwart-witfoto’s van alledaagse straattaferelen, wordt ook wel gezien als een meester in Henri Cartier-Bresson’s ‘decisive moment’. In deze eerste aflevering van First Take legt hij uit dat zelfs wanneer je denkt een goede foto gemaakt te hebben, dit later kan tegenvallen. “Een foto die het onderwerp en de locatie overstijgt en daardoor tijdloos wordt, dat is magie”.