In het zuiden van het land bepaalt BredaPhoto al twee weken het straatbeeld. Op deze zevende editie exposeren maar liefst zeventig fotografen uit binnen- en buitenland aan de hand van het thema ‘You’, waarvoor zowel de ‘creatieve als kwetsbare kant van de zelfredzaamheid wordt belicht’, aldus de organisatie. Dat zie je inderdaad terug op de meer dan 25 exposities, welke verdeeld zijn over de hele stad Breda. SHUTR.photo bracht een bezoekje toen het nog lekker weer was, wat zeker van pas kwam voor de buitenexposities, maar nog de hele maand oktober kan iedere fotografieliefhebber zijn hart ophalen bij deze en de vele overdekte tentoonstellingen.

2

Chassépark

We beginnen onze fotografische expeditie door de binnenstad van Breda bij de Stadsgalerij, het hoofdkwartier van BredaPhoto. Vanuit hier zijn de meeste festivallocaties makkelijk te bereiken, maar sowieso zijn ze nooit meer dan twintig minuten lopen van elkaar verwijderd; het is niet zo’n grote stad. Overzichtelijk en binnen een dag allemaal te doen. Het aangrenzende Chassépark is de plek van de buitenexpositie met een overvloed aan fotografie. Zo wordt je direct aangestaard door de reusachtige portretten van Duitser Ralf Mitsch, die hij schoot voor zijn serie ‘Why I Love Tattoos’. De titel zegt het al; tatoeages wat de klok slaat. Nooit eerder waren ze zo goed zichtbaar en kon je ongegeneerd naar een halfnaakt lichaam staan staren.

Zijn Japanse buurvrouw Satomi Shirai pakt het wat subtieler, maar niet minder groot aan. Haar reeks humoristische en ontroerende foto’s over heimwee en innerlijke culturele conflicten, uitgedrukt in beelden van mensen hun woonkamer, is universeel, maar tegelijkertijd voyeuristisch. Dan zijn de laatste grote spelers op het plein Servier Siniša Vlajkovic en Tanzaniaan Mohamed Somji een stuk ingetogener met hun serie ‘Substation’, waarvoor zij krakkemikkige tankstations langs stille woestijnwegen in de Verenigde Arabische Emiraten fotografeerde.

Terwijl we verder lopen door het park zien we her en der statige portretten van ‘leiders’ die niet helemaal op hun plaats zijn. Het blijkt werk uit de serie ‘Micronations’ van de Franse fotograaf Léo Delafontaine te zijn, die deze zelfbenoemde ‘wereldveroveraars’ vastlegde op hun landen van soms niet meer dan een vierkante kilometer groot. De beschrijvingen zijn treffend en laten je glunderen, terwijl de foto’s zelf van hoge kwaliteit zijn. Een perfect combinatie tussen verhaal en beeld. Hetzelfde geldt voor de serie ‘Scrublands’ van landgenoot Antoine Bruy, wie mensen die ontslag hebben genomen, hun spullen hebben verkocht en volledig opnieuw zijn begonnen, heeft vastgelegd. Inspirerend en wereldvreemd, maar toch ook bewonderenswaardig.

1

Breda’s Museum

Een stukje verderop vinden we de binnenplaats van het Breda’s Museum en voordat we daar naar binnen gaan, kijken we eerst even buiten rond. Want daarvoor werkte BredaPhoto samen met World Press Photo om de zijtentoonstelling ‘The Absent State’ samen te stellen. Het thema ‘You’ wordt hierin uitgestrekt naar andere landen en onderzocht hoe het daar met de zelfredzaamheid is gesteld. Zo is er het aangrijpende werk van Congolees Baudouin Mouanda over het ontbreken van voorzieningen in zijn land en ging Amerikaan Bryan Schutmaat op zoek naar de ‘drifters’ – lifters en andere reizigers – in de zuidelijke staten. Immer onderweg, net als in een andere vorm het werk van de Griekse fotograaf Yannis Kontos en het Venezolaanse duo Alejandro Cegarra en Manaure Quintero aantonen. Het thema wordt gerekt, maar altijd vastgehouden.

Binnen in het Breda’s Museum vinden we niet minder dan zestien tentoonstellingen. Het zeer internationale gezelschap van fotografen is even divers in de onderwerpen, maar we kunnen concluderen dat zwart-wit populair is; meer dan de helft van de series is niet in kleur. De combinatie tussen gerenommeerde kunstenaars als Johan van der Keuken en Fotograaf des Vaderlands Robin de Puy en jong talent als Zoë Parton en Mohammad Abdulazez is interessant en het resultaat van de samenwerking tussen BredaPhoto en zeven fotografieopleidingen in Nederland, België en Duitsland.

4

Breda

Helaas hadden wij geen tijd om de rest van de stad te verkennen, mede omdat voor het eerst in zeven jaar BredaPhoto is uitgebreid naar het ‘hippe’ gebied Belcrum aan de andere kant van de stad. In het historische centrum vind je echter nog genoeg galerieën en musea om je aan fotografie te vergapen. Vaak bieden zij slechts een of twee tentoonstellingen per locatie en moet je dus een stukje verder lopen om evenveel te zien, maar voor wie tijd over heeft is dit een goede training. Om te relaxen kan je vervolgens over de Singel varen en tegelijkertijd de tentoonstellingen van Mathieu Asselin en Sebastian Palmer aanschouwen; een erg leuk en origineel concept om op een andere manier met fotografie kennis te maken.

3

Verder zijn er naast de exposities verdiepingsprogramma’s en participatieprojecten op alle niveaus. En tijdens het festival zijn er tientallen rondleidingen, lezingen, boekpresentaties, talkshows, meet-ups en workshops voor verdieping, kennisuitwisseling en een frisse dosis inspiratie. Voor meer informatie kun je terecht op de website van BredaPhoto.