Fotomuseum Foam opent op 8 december de overzichtstentoonstelling Black Box, waarin werken uit het volledige oeuvre van de Japanse kunstenaar Hiroshi Sugimoto (1948) worden getoond. Als fotograaf staat Sugimoto bekend als een meester van het grootformaat, waarmee hij soms extreem lange sluitertijden gebruikt. Black Box is te bezoeken tot en met 7 maart 2017.

Hyena-Jackal-Vulture, 1976 © Hiroshi Sugimoto
Hyena-Jackal-Vulture, 1976 © Hiroshi Sugimoto

De tentoonstelling zal 34 werken tonen uit de belangrijkste series van de afgelopen veertig jaar, namelijk Theaters (1976-heden), Lightning Fields (2006-heden), Dioramas (1976-2012), Portraits (1994-1999) en Seascapes (1980-heden). Gastcurator Philip Larratt-Smith heeft de werken samengesteld. Aangezien Sugimoto tegenwoordig nog aan een aantal series werkt, kan het zijn dat nieuwe werken hun weg ook naar Foam vinden.

Grootformaat

Sugimoto werkt vrijwel uitsluitend met een 8×10 grootformaat camera en zeer lange sluitertijden. Zo verbeeldt hij het verloop van tijd, een element dat centraal staat in veel van zijn series. In de serie Seascapes duurt de belichting soms drie uur en ook voor de serie Theaters lopen de sluitertijden flink op. De bijzondere foto’s uit Theaters zijn gemaakt in bioscopen, waarbij de sluitertijd gelijk staat aan de duur van de film. Al het licht in de foto is dus afkomstig van het bioscoopscherm. Hij ontdekte door de serie dat de ene foto lichter is dan de andere, afhankelijk van de inhoud van de film. Een optimistische film wordt doorgaans lichter dan een deprimerende film. Occulte films worden volgens Sugimoto heel donker.

El Capitan, Hollywood, 1993 © Hiroshi Sugimoto
El Capitan, Hollywood, 1993 © Hiroshi Sugimoto
Hiroshi Sugimoto op archiefbeeld © Wikimedia Commons

Hiroshi Sugimoto

Hiroshi Sugimoto werd in 1948 geboren in Tokyo. Hij studeerde in 1970 politicologie en sociologie, maar vertrok in 1974 naar Pasadena, Californië om zich om te scholen als kunstenaar. Later verhuisde hij naar New York. Hij begon naar het schijnt op de middelbare school met fotografie, waarmee hij films met Audrey Hepburn vastlegde. Als kunstenaar houdt hij zich naast fotografie bezig met beeldhouwen. architectuur en installaties.

Black Box wordt op 8 december geopend. De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken tussen 10:00 en 17:00. Op donderdag en vrijdag is het museum tot 21:00 geopend. Kijk voor meer informatie op de website van foam.

Bay of Sagami, Atami, 1997 © Hiroshi Sugimoto
Bay of Sagami, Atami, 1997 © Hiroshi Sugimoto
Lightning Fields 327, 2014 © Hiroshi Sugimoto
Lightning Fields 327, 2014 © Hiroshi Sugimoto
Catherine of Aragon, 1999 © Hiroshi Sugimoto
Catherine of Aragon, 1999 © Hiroshi Sugimoto