De Amerikaanse bioloog en natuurfotograaf Tim Laman heeft met zijn foto van een Orang Oetan de 52e Wildlife Photographer of the Year Award gewonnen. De jaarlijkse fotowedstrijd wordt georganiseerd door het National History Museum in Londen. Laman maakte de winnende foto met de naam Entwined Lives met een GoPro 4 Hero die hij op een hoogte van dertig meter in een vijgenboom hing.

Entwined Lives - GoPro HERO4 Black; 1/30 sec at f2.8; ISO 231. © Tim Laman
Entwined Lives – GoPro HERO4 Black; 1/30 sec at f2.8; ISO 231 © Tim Laman

Laman maakte de foto in het Gunung Palung park in Borneo. Hij was drie dagen bezig met het op en neer klimmen van de enorme vijgenboom. Daar installeerde hij meerdere GoPro-actiecamera’s en wachtte hij af tot de orang oetan, die hij eerder in de boom had gezien, zou terugkeren om vijgen te plukken.

De jury was onder de indruk van de manier waarop Laman het verhaal van de orang oetan vertelt. “Het is een bekend verhaal, maar we hebben bijzondere fotografie nodig om het op een frisse manier te vertellen. Het raakt ons en zou acties kunnen ondersteunen die de vernietiging van zijn leefgebied proberen te stoppen”, aldus voorzitter Lewis Blackwell.

The Moon and the crow - Canon EOS 7D Mark I; 400mm f5.6 lens; 1/250 sec at f6.3; ISO 500 © Gideon Knight
The Moon and the crow – Canon EOS 7D Mark I; 400mm f5.6 lens; 1/250 sec at f6.3; ISO 500 © Gideon Knight

De 16-jarige Gideon Knight was de grote winnaar in de categorie Young Wildlife Photographer of the Year 2016 met zijn foto van een kraai en de volle maan.

Alle categoriewinnaars van de Wildlife Photographer of the Year Award 2016 zullen te zien zijn tijdens een reizende tentoonstelling. De winnende foto’s zijn ook online te bekijken.