Meedoen aan World Press Photo, maar dan zonder de regeltjes? Volgend jaar kan het. De organisatie van de belangrijkste wedstrijd voor fotojournalistiek en documentaire fotografie heeft vandaag aangekondigd dat het in 2017 een wedstrijd organiseert voor ‘creatieve documentaire fotografie’. Voorlopig heeft de wedstrijd nog geen naam, maar zal de meest creatieve ‘storyteller’ belonen met een award.

De nieuwe wedstrijd, die in oktober 2017 van start zal gaan, is bedoeld voor visuele ‘storytellers’ die creatieve manieren gebruiken om (groepen) mensen of actuele gebeurtenissen te presenteren. Er zullen dus geen richtlijnen zijn die voorschrijven wat wel en niet toegestaan is. Ook zullen er geen verschillende categorieën zijn, maar er zijn wel meerdere prijzen te verdelen. Ook de prijzen moeten nog vastgesteld worden. Kandidaten mogen losse foto’s of series insturen.

Één van de ingezonden foto's van Giovanni Troilo voor World Press Photo 2015 © Giovanni Toilo/LuzPhoto
Één van de ingezonden foto’s van Giovanni Troilo voor World Press Photo 2015 © Giovanni Toilo/LuzPhoto

Hiermee staat de wedstrijd haaks op de ‘normale’ World Press Photo, die bol staat van de strenge regels. Ieder jaar leidt dit tot de diskwalificatie van kandidaten en soms zelfs tot het intrekken van uitgereikte prijzen. Zo moest fotograaf Giovanni Troilo zijn eerste prijs in 2015 weer inleveren omdat een aantal van zijn winnende foto’s in het Belgische Molenbeek waren gemaakt, in plaats van in Charleroi, zoals hij had geclaimd.

6×6 en Witness

Hiernaast kondigde World Press Photo een ander nieuw programma aan, met de naam 6×6 Global Talent Program. Dit project start in juli 2017 en heeft als doel om meer diversiteit in visuele journalistiek en ‘storytelling’ te ontwikkelen. Directeur Lars Boering zal zes getalenteerde fotografen kiezen uit zes continenten. De talenten zullen worden gepubliceerd in Witness, het nieuwe online tijdschrift dat op 1 november 2016 gelanceerd wordt.

Boering is blij met het volle programma en ziet 2017 als een belangrijk jaar voor de World Press Photo Foundation. “Deze nieuwe activiteiten, wedstrijden en programma’s, gecombineerd met een online tijdschrift, bieden fotojournalisten en ‘storytellers’ over de hele wereld nieuwe middelen om herkend, uitgedaagd en ondersteund te worden”, aldus de directeur.

Data

Tot slot kondigde de organisatie de data aan voor de reguliere World Press Photo wedstrijd:

World Press Photo 2017: 

  • 16 november 2016: Bekendmaking jury
  • 1 december 2016: Inschrijvingen open
  • Halverwege januari 2017: Beoordeling
  • 13 februari 2017: Bekendmaking winnaars tijdens persconferentie in Amsterdam
  • 20-22 april 2017: World Press Photo Festival of Visual Journalism in Amsterdam
  • 22 april 2017: Huldiging winnaars World Press Photo en Digital Storytelling Contest 2017
  • mei 2017: World Press Photo Live debatten

Digital Storytelling Contest 2017:

  • 1 december 2016: Inschrijvingen open
  • Halverwege januari 2017: Beoordeling
  • 13 februari 2017: Bekendmaking winnaars