De Afghaanse Sharbat Gula, die in 1984 wereldberoemd werd als Steve McCurry’s ‘Afghan Girl’, is vorige week woensdag gearresteerd in Paktistan. Ze wordt beschuldigd van het hebben van een valse identiteitskaart. Op deze overtreding staat een maximale celstraf van 14 jaar.

Sharbat Gula na de arrestatie op 26 oktober 2016 © AFP
Sharbat Gula na de arrestatie op 26 oktober 2016 © AFP

Vanwege de onveilige situatie in hun thuisland, vluchten veel Afghanen de grens over naar Pakistan. Om in het land te kunnen blijven, zien velen zich gedwongen tot het kopen van valse papieren. Het geeft aan hoe wanhopig Afghaanse vluchtelingen zijn om hun eigen land te ontvluchten.

Sinds enige tijd is de Pakistaanse overheid bezig om illegaliteit hard aan te pakken. Gula werd opgepakt na twee jaar lang onderzoek. In 2014 zou ze met een valse achternaam een aanvraag hebben gedaan voor een identiteitskaart.

Steve McCurry

Kort nadat Gula was opgepakt, plaatste fotograaf McCurry de iconische foto op zijn Instagram-pagina. Hij schreef te hebben gehoord wat er was gebeurd en dat hij druk bezig was de feiten boven water te halen. Daarnaast sprak hij de wil uit om haar juridisch en financieel te hulp te schieten.

Minister van Binnenlandse Zaken Chaudhry Nisar Ali Khan vind dat er zo snel mogelijk een borgtochtregeling getroffen moet worden. Echter, “Als we de beschuldiging intrekken, haar uitzetten of een tijdelijk visum geven om Pakistan te verlaten, zullen we ook de lopende zaken tegen het overheidspersoneel dat haar de valse identiteitskaart heeft gegeven moeten intrekken. Zij zijn de echte criminelen en ik wil niet dat zij ermee weg komen”, aldus Ali Khan.

Morgen komt de zaak voor de rechter.

https://www.instagram.com/p/BMB1tCmB59f/