Zondag 13 november presenteert urbex fotograaf Daan Oude Elferink (Daanoe) zijn nieuwe boek. Bij Morren Galleries in Amsterdam zal het boek, getiteld Touched by Time, geïntroduceerd worden. Ook zal er nieuw werk van de fotograaf worden tentoongesteld.

© Daanoe
© Daanoe

Daanoe begon in 2009 met fotograferen toen hij geïnspireerd raakte door een foto van een vervallen kazerne. Hij besloot om ook de schoonheid van verval vast te gaan leggen en richtte zich op urbex (urban exploration) fotografie, waarbij het bezoeken van ruïnes centraal staat.

© Daanoe
© Daanoe

In het begin combineerde hij zijn nieuwe hobby met een drukke baan, maar na verloop van tijd zegde hij zijn baan op om zich volledig op fotografie te kunnen richten. “Het is niet alleen het vastleggen van het perfecte beeld wat zo spannend is, maar ook het hele proces hiernaar toe”, aldus de fotograaf. “Van het achterhalen en spotten van de locaties, de voorbereidingen, tot het ter plaatse zien binnen te dringen en de risico’s die dat met zich mee brengt.”

Instortingsgevaar

Daanoe zal de presentatie begeleiden met filmmateriaal, zodat toeschouwers een idee krijgen van hoe urbex in zijn werk gaat. Zo moet de fotograaf er rekening mee houden dat de meeste gebouwen verboden terrein zijn, vaak vanwege instortingsgevaar. Ook is hij verantwoordelijk voor de veiligheid van twee assistenten en sleept hij kilo’s aan gereedschap mee om zich door de ruïnes te manoeuvreren.

In Nederland worden vervallen gebouwen doorgaans snel gesloopt, daarom wijkt Daanoe uit naar landen als Italië, België, de voormalige Oostblok landen en Frankrijk. Ook Hong Kong en Hawaii komen aan bod.

De boekpresentatie en tentoonstelling zijn op zondag 13 november open voor het publiek en gratis te bezoeken. Morren Galleries bevindt zich aan de Stadhouderskade 42, Amsterdam. Vanaf 15:00 begint de presentatie, waarna het mogelijk is om het boek te laten signeren door de fotograaf.