Een week geleden werd mediamaganaat Donald Trump verkozen tot president-elect van de Verenigde Staten. Magnum-fotograaf Thomas Dworzak was die nacht in New York op pad en maakte een treffend verslag van de meest controversiële verkiezingen in de recente geschiedenis.

© Thomas Dworzak / Magnum Photos
© Thomas Dworzak / Magnum Photos

De bovenstaande foto is misschien wel de beste samenvatting van de onverwachte uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. In een op het eerste gezicht niet opzienbarend straatbeeld zien we het gebouw van Fox News. Een lichtkrant van de uitgesproken rechtse nieuwszender meldt haast jubelend dat Hillary Clinton geen fijne avond gaat hebben. De foto is waarschijnlijk gemaakt kort nadat bekend werd dat de belangrijke ‘swing states’ voor Trump hadden gestemd. Clinton heeft zojuist aangekondigd haar (overwinnings)speech niet te houden.

Ondertussen schuiven de bekende gele taxi’s rustig door de straten en wandelt een voorbijganger voor de camera langs. Alsof er niets aan de hand is. Waar de buitenstaander tijdens deze historische nacht drukte en chaos verwacht, zijn de straten van Dworzak’s New York haast uitgestorven. Wellicht heeft de verslagenheid in het democratische bolwerk al toegeslagen en zijn de meeste mensen alweer naar huis.

Zelf was Dworzak kort maar krachtig over de nieuwe president. Tegen Time’s Lightbox zei hij dat dit het einde van ‘onze kleine, knusse bubbel’ was.

Bekijk de rest van de serie op de website van Magnum.