Fotojournalist Don McCullin is op 30 december 2016 door de Engelse koningin Elizabeth tot ridder geslagen wegens zijn verdiensten als fotograaf. De fotograaf legde sinds 1959 tientallen conflicten vast over de hele wereld.

Donald McCullin met zijn World Press Photo-award n 1964 © Wikimedia Commons
Donald McCullin met zijn World Press Photo-award n 1964 © Wikimedia Commons

De nu 81-jarige Sir McCullin zit bijna zestig jaar in het vak en versloeg oorlogen van Congo tot Irak en Afghanistan. Tijdens zijn carrière won hij veel prijzen, zoals de World Press Photo in 1964 en meerdere eredoctoraten. In november van vorig jaar was hij nog in Mosul om verslag te doen van de strijd om terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) uit de stad te verdrijven.

McCullin zei zich zeer vereerd te voelen door de ridderslag. ,,Ik heb een enorme reis gemaakt vanaf mijn geboorte, toen ik nog erg arm was. Ik heb me daaruit weten te vechten en kon mezelf onderwijzen door op te trekken met geweldige journalisten”, zei hij tegen de BBC. ,,In een bepaald opzicht was ik dus al enorm beloond, ook voordat ik tot ridder werd geslagen.”

Portrait of a marine during the Battle of Hue, 1968 © Don McCullin
Portrait of a marine during the Battle of Hue, 1968 © Don McCullin
Don McCullin op archiefbeeld in 2011 © Wikimedia Commons
Don McCullin op archiefbeeld in 2011 © Wikimedia Commons

Toen hij in 1993 werd benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk, liet hij zich al ontvallen dat hij ooit hoopte op een ridderslag. Vanwege zijn aanzienlijke respect voor de koningin hoopte hij dat zij zijn schouders ooit zou aanraken met het zwaard. ,,Zij is de enige die het echt geweldig zou maken”, zei hij destijds.

De trip naar Mosul was de laatste keer dat McCullin een oorlog zou vastleggen, maar naar eigen zeggen blijft hij fotograferen tot hij de knop niet meer kan indrukken.