Kort na de uitvinding van de fotografie in 1839 kan er meer gereisd worden door de ontwikkeling van nieuwe transportmiddelen. Om de groeiende groep reizigers en toeristen te kunnen bedienen openen fotografen studio’s in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en andere populaire plaatsen. De foto’s die zij maken worden als souvenir verkocht.

foto-herbert-g-ponting-de-terra-nova-gezien-vanuit-een-ijsberg-1911-nationaal-archief

Vanaf 1900 neemt het aantal reizigers dat zelf fotografeert toe dankzij kleinere camera’s die op de markt komen. Ook voor professionele fotografen wordt het werken onderweg daardoor gemakkelijker. Onontdekte delen van de wereld worden in beeld gebracht zoals het onherbergzame en koude Antarctica. Uit de grootste fotocollectie van Nederland is door het Nationaal Archief voor de tentoonstelling ‘Onderweg – met de fotograaf op reis‘ een selectie gemaakt van 235 originele afdrukken uit de afgelopen 150 jaar van bekende Nederlandse fotografen zoals Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer en buitenlandse fotografen als Henri Cartier-Bresson en Robert Capa.

foto-luc-timmers-op-de-hudson-new-york-circa-1960-nationaal-archief
fotograaf-onbekend-kinderen-aan-boord-van-de-ss-prins-der-nederlanden-november-1927-nationaal-archief

Onderweg – met de fotograaf op reis
Tot 8 januari
Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag
Dinsdag, 10.00 – 21.00 uur, woensdag t/m vrijdag tot 17.00 uur, weekend vanaf 11.00 uur
www.gahetna.nl