De Japanse fotograaf Hiroshi Sugimoto (1948, Tokio) is een intellectueel kunstenaar. Het conceptuele aspect van zijn werk daagt de toeschouwer uit tot filosoferen en werpt nieuw licht op een aantal klassieke genres binnen de fotografie. Sugimoto is bovendien een begaafd ambachtsman en hij geeft de voorkeur aan traditionele fotografische procedés boven digitale technieken.

bay-of-sagami-atami-1997-c-hiroshi-sugimoto
catherine-of-aragon-1999-c-hiroshi-sugimoto

In de tentoonstelling ‘Black Box’ presenteert Foam een overzicht van zijn werk aan de hand van zijn meest bekende series: Theaters (1976-heden); Lightning Fields (2006-heden); Dioramas (1976-2012); Portraits (1994-1999); en Seascapes (1980-heden). De tentoonstelling, samengesteld door gastcurator Philip Larratt-Smith, bestaat uit een selectie van vierendertig werken die samen meer dan veertig jaar van Sugimoto’s beroepspraktijk belichten. Een aantal series is nog altijd niet afgerond, waarmee de tentoonstelling tevens vooruitblikt op toekomstige ontwikkelingen. Het werk van Sugimoto vormt een overpeinzing van de aard van waarneming, illusie, representatie, leven en dood.

hyena-jackal-vulture-1976-c-hiroshi-sugimoto
el-capitan-hollywood-1993-c-hiroshi-sugimoto

Hiroshi Sugimoto – Black Box
Tot 8 maart
Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam
Dagelijks, 10.00 – 18.00 uur, donderdag / vrijdag tot 21.00 uur
www.foam.org