Een sentimentele speurtocht door nachtelijk New York; de ‘stad die nooit slaapt’. Dat is Light on New York City van 35-jarige Franse fotograaf Franck Bohbot. Sinds 2013 struint hij de stad waar hij nu woont af in het donker, op zoek naar fotogenieke gevels en etalages. Zijn filmische werk toont veel neon reclameborden, half werkende verlichting en een inkijkje bij restaurants en winkels. Nostalgisch en kitsch in al hun glorie, bewaard gebleven in een wereld waar glanzende en meer hedendaagse exterieurs de overhand hebben gekregen.

73443_c

73443_3

Door af en toe toch een persoon aan zijn foto toe te voegen wekt Bohbot de straten van Manhattan te leven. Ondanks het harde fluoriserende licht of het overweldigende effect van neon weet hij de foto’s te voorzien van een ingetogen tint, gehuld in een wazige mist. Retro aan de ene kant en hedendaags aan de andere vormen de platen van Bohbot in Light on New York City een beeld op de stad die anders achterwege blijft.

Russ & Daughters, Winter, Lower East Side, New York, NY, 2015
Russ & Daughters, Winter, Lower East Side, New York, NY, 2015
Papaya King, New York, NY, 2013
Papaya King, New York, NY, 2013

Ze zullen niet worden geprezen voor hun uitdagende architectuur, maar zijn onontkomelijk met de Big Apple verbonden. De foto’s van Bohbot in Light on New York City zijn esthetisch – van mensen weinig spoor te bekennen – en voorzien van een melancholische atmosfeer die doet denken aan de schilderijen van Edward Hopper. Ze vertonen een grote gelijkenis met theatersets, waarin perfectie benaderd wordt door een combinatie tussen een hedendaags stadsgezicht en een magische, bijna surrealistische wereld te creeëren. Een viering van het moderne terwijl tegelijkertijd op ironische wijze wordt gekeken naar het verleden lijkt paradoxaal, maar dat is precies wat Bohbot probeert te bewerkstelligen. Om het gehele architecturele plaatje te laten zien fotografeert hij niet alleen de winkel, restaurant of disco waar het daadwerkelijk om gaat, maar ook de omliggende panden, opgelicht door het felle licht.

The Corner, New York, NY, 2014
The Corner, New York, NY, 2014
Sunshine Cinema, New York, NY, 2014
Sunshine Cinema, New York, NY, 2014

Franck Bohbot – Light on New York City
Teneues, €49,90