Het Fotomuseum in Den Haag toont tot 12 maart Werner Bischof’s ‘Standpunten’. De Zwitserse Magnum-fotograaf Bischof (1916-1954) werkte als fotojournalist voor magazines als Life en Picture Post en in slechts twee decennia voor zijn vroege dood in 1954 creëerde hij een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre.

SWITZERLAND. Zurich. 1941. Nude. "Breast with grid."
SWITZERLAND. Zurich. 1941. Nude. “Breast with grid.”
GERMANY. Bonn. A mother breastfeeding her child as long as possible, to save him from malnutrition. 1946.
GERMANY. Bonn. A mother breastfeeding her child as long as possible, to save him from malnutrition. 1946.

Met meer dan 200 originele prints, contactafdrukken, persoonlijke brieven, magazines en fotoboeken geeft de tentoonstelling Standpunten een bijna volledig overzicht van zijn studiowerk, werk in het naoorlogse Europa, en zijn reizen door Azië, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Bovendien zijn er ongeveer dertig nog nooit eerder getoonde foto’s die Bischof vlak na de bevrijding in het gehavende Nederland maakte te zien.

ITALY. Lombardia region. Town of Milan. "Piazza del Duomo", Duomo (main cathedral) square. 200.000 people demonstrate against the separation of the province of Trieste from Italy. At the end of the war the province of Trieste, seized by the Germans in 1943, was claimed by Yugoslavia, which had occupied the territory in 1945. The treaty signed in 1947 established the Free Territory of Trieste, to be guaranteed by the United Nations. July 26th, 1946.
ITALY. Lombardia region. Town of Milan. “Piazza del Duomo”, Duomo (main cathedral) square. 200.000 people demonstrate against the separation of the province of Trieste from Italy. At the end of the war the province of Trieste, seized by the Germans in 1943, was claimed by Yugoslavia, which had occupied the territory in 1945. The treaty signed in 1947 established the Free Territory of Trieste, to be guaranteed by the United Nations. July 26th, 1946.
HOLLAND. Amsterdam. 1945.
HOLLAND. Amsterdam. 1945.

Werner Bischof – Standpunten
Tot 12 maart
Fotomuseum, Stadhouderslaan 43, Den Haag
Dinsdag t/m zondag, 12.00 – 18.00 uur
www.fotomuseumdenhaag.nl