Alle fotografen die genomineerd zijn voor de Zilveren Camera 2016 zijn bekendgemaakt. De afgelopen week werden de genomineerden per categorie stapsgewijs bekendgemaakt. In totaal komen 38 fotografen in aanmerking voor de belangrijkste Nederlandse prijs voor fotojournalistiek. De grote winnaar ontvangt de Zilveren Camera en een geldbedrag van 5.000 euro.

© Canon Zilveren Camera
© Canon Zilveren Camera

Onder de genomineerden bevinden zich onder andere Carla Kogelman (Documentair nationaal serie), Remko de Waal (Politiek enkel) en Pierre Crom (Nieuws internationaal enkel). Crom won in 2014 de Zilveren Camera met zijn foto’s van de vliegtuigramp met vlucht MH17. Hij was als één van de eerste ter plekke om de ravage vast te leggen.

Er werden dit jaar 10.000 foto’s ingestuurd door 550 fotografen. Dat zijn bijna 2500 minder foto’s dan vorig jaar.

Uit de serie New Sisters © Carla Kogelman
Uit de serie New Sisters © Carla Kogelman

De Canon Zilveren Camera, die sinds vorig jaar de naam van haar hoofdsponsor met zich meedraagt, bestaat uit 9 categorieën:

  • Documentair nationaal – serie
  • Documentair internationaal – serie
  • Kunst, cultuur en entertainment – enkel beeld en serie
  • Politiek – enkel beeld en serie
  • Personen in het nieuws – enkel beeld en serie
  • Sport – enkel beeld en serie
  • Nieuws nationaal – enkel beeld en serie
  • Nieuws internationaal – enkel beeld en serie
  • Nieuws regio – enkel beeld en serie
Rutte oog in oog met Noord-Korea © Remko de Waal
Rutte oog in oog met Noord-Korea © Remko de Waal

Ook dit jaar wordt de prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek uitgereikt. De nominaties voor deze wedstrijd worden op 2 februari bekengemaakt. Deze fotografen maken kans op een geldprijs van 2500 euro. Vorig jaar won het documentaire project The Island of all Together, waarin toeristen en vluchtelingen met elkaar in gesprek gingen op het Griekse eiland Lesbos.

Against Labor Reforms © Pierre Crom
Against Labor Reforms © Pierre Crom

Bekijk alle genomineerde fotografen hier. Op 4 februari vindt de uitreiking van de Zilveren Camera plaats in Museum Hilversum. Fotograaf en presentator Humberto Tan zal de uitreiking presenteren. De uitreiking is vanaf 20:00 live te volgen via www.zilverencamera.nl.  Na de openingstentoonstelling in Museum Hilversum, die tot en met 12 maart duurt, gaat de expositie op tournee door Nederland.