De Franse landschapsfotograaf Chrystel Lebas (1966) is internationaal bekend geworden met haar in de schemering gemaakte panoramafoto’s. In de tentoonstelling ‘Regarding Nature’ is haar meest recente en misschien wel meest ambitieuze project te zien. In 2011 vroeg het Natural History Museum in Londen Chrystel Lebas nieuw werk te maken rondom een intrigerende collectie anonieme glasnegatieven van het Britse landschap uit het begin van de 20e eeuw.

11
12
13
14

Het project, dat dit jaar werd afgerond, leverde niet alleen een nieuw oeuvre op, maar ook de naam van de fotograaf: de glasplaten bleken te zijn gemaakt door de beroemde Britse botanist en ecoloog Edward James Salisbury (1886–1978). In de tentoonstelling worden Lebas’ foto’s en films gecombineerd met originele glasplaten, unieke herbariumbladen en persoonlijke documenten uit de collecties van het Natural History Museum en de Royal Botanical Gardens in Kew, waar Salisbury directeur was. De combinatie geeft een complex beeld van een schijnbaar ongerept landschap dat sterk aan ecologische veranderingen onderhevig is.

15
16
17
18

Chrystel Lebas – Regarding Nature
Tot 5 maart
Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam
Dinsdag t/m zondag, 11.00 – 18.00 uur
www.huismarseille.nl