Fotografe Eman Mohammed kan dit jaar niet meedoen als jurylid van de World Press Photo-wedstrijd in Amsterdam door het nieuwe immigratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat maakt directeur Lars Boering bekend. De Palestijnse wil het risico niet lopen om aangehouden te worden bij de grens. Op Facebook liet Boering weten woedend te zijn over de situatie.

Eman Mohammed © Youtube/TED
Eman Mohammed © Youtube/TED

Het controversiële beleid van de Amerikaanse president weerhoudt burgers van verschillende landen ervan om de Verenigde Staten in te komen. Het gaat met name om landen waarvan de meerderheid van de bevolking moslim is. Alhoewel Mohammed een permanente Amerikaanse verblijfsvergunning heeft en niet uit één van de geselecteerde landen komt, heeft de Palestijnse op aanraden van een advocaat besloten om het risico niet te lopen dat ze bij terugkeer het land niet meer binnenkomt. Dit heeft ermee te maken dat de VS Palestina niet als land ziet, maar als bezet grondgebied. De kans is groot dat ze ondervraagd zal worden bij haar aankomst vanuit Amsterdam.

Aangezien haar dochters wél een Amerikaans paspoort hebben, kan het gebeuren dat Mohammed van hen gescheiden zal worden. Met dit vooruitzicht heeft ook Boering haar aangeraden om thuis te blijven. Aan Time vertelde ze hoe ze haar koffer al had gepakt en op het laatste moment besloot om niet te gaan. “Het nieuws maakte me kapot. Ik heb nog nooit hoeven te kiezen tussen mijn werk als fotojournalist en mijn rol als moeder. Tot nu toe. Het voorval laat zien dat president Trump’s maatregel onschuldige gezinnen benadeelt en ze uit elkaar probeert te trekken. Misschien is dit het doel dat hij wil bereiken: hij heeft onze levens vervuld met angst, heeft onze dagen langer en zwaarder gemaakt, heeft onze samenleving gespleten en eist nu dat we een kant kiezen”, aldus de fotografe.

In zijn Facebook-post benadrukt Boering de ironie dat Mohammed niet kan meedoen aan een wedstrijd die juist in het leven is geroepen om vrijheid van meningsuiting en inclusiviteit te promoten. De World Press Photo stichting zal nu op zoek moeten naar een ander jurylid.