Van sommige fotografieboeken snap je niet dat er geen uitgever was die het direct uit wilde geven. Zo’n titel is Mountains – Beyond the Clouds van de Engelse fotograaf Tim Hall. Er was een crowdfundingcampagne voor nodig om het indrukwekkende boek werkelijkheid te doen worden, maar de gedane moeite heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Meer dan 25,000 Pond werd opgehaald en eindelijk kon de acht jaar durende reis door de Alpen worden besloten met het enige wat nog restte: een prachtig boek boordevol adembenemende fotografie.

Ramelli Paris Cover 3.indd

“Ik ben van Chamonix in Frankrijk naar Cortina in Italië gereisd en heb ondertussen de mooiste bergen vastgelegd als eerbetoon aan de achttiende eeuwse kunstenaars die dat voor mij deden”, aldus Hall. “Door de seizoenen heen bezocht ik Gstaad, Verbier, Lech, St. Moritz, Garmisch en vele andere plaatsen in de Alpen. Uiteraard heb ik de Mont Blanc, Matterhorn, Zugspitze en de machtige Dolomieten niet overgeslagen.” Het resultaat bestaat uit honderdvijftig kleur en zwart-wit foto’s van ongerepte landschappen, overweldigende vergezichten, strak blauwe luchten, meren en gletsjers. Hall heeft er behoorlijk wat kilometers voor afgelegd, ook in hoogte. De stilte en sereniteit is bijna te horen in zijn beelden en laten je bij het doorbladen van Mountains tot rust komen. De dramatische weersomstandigheden die hij koos voor zijn fotografie dragen bij aan dit effect en geven daarnaast een emotionele en volgens de makers zelfs ‘spirituele’ lading aan de beelden.

timhall_mbtc_k02_neu.indd
73391_3

“Ik haalde veel inspiratie uit schilderijen en probeerde die op mijn eigen, hedendaagse manier na te maken”, legt Hall uit. “Ik geloof er daarnaast in dat minder visuele informatie op een beeld de impact ervan bevorderd. Daarom zijn de meeste beelden wars van mensen en allen geschoten op vierkant formaat, om het gevoel van symetrie en ruimtelijkheid naar voren te laten komen.” Dichter bij de Alpen komen dan ze zelf bezoeken kom je niet.

73391_6
73391_8
73391_9

Tim Hall – Mountains
Teneues, €49,90