Een heldere keihard nieuwsfoto, dat is dit jaar de winnaar van de World Press Photo geworden. De Turkse fotojournalist Burhan Ozbilici fotografeerde hoe de Turkse ambassadeur bij een opening van een tentoonstelling in koele bloede wordt vermoord. Veel fotografen dachten al dat juist deze foto zou winnen, ook winnaar Ozbilici had al een vermoeden. Toch blijkt de keuze helemaal niet zo eenduidig te zijn.

Eerste prijs Contemporary Issues Single © Jonathan Bachman, Thomson Reuters Title: Taking A Stand In Baton Rouge
Eerste prijs Contemporary Issues Single
© Jonathan Bachman, Thomson Reuters
Title: Taking A Stand In Baton Rouge

De voorzitter van de jury, Magnum fotograaf Stuart Franklin, laat in interviews duidelijk merken dat hij niet voor de foto heeft gestemd. Er zou zelfs een krappe meerderheid voor de foto zijn geweest, namelijk vier tegen en vijf stemmen voor. Het bezwaar van Franklin is moreel. De foto is teveel koren op de molen van de terroristen. De aanslag is volgens hem namelijk gepleegd op een plek zodat het gefotografeerd zou worden. Franklin ziet de kracht van de foto, hij roemt de fotograaf die de foto’s heeft gemaakt en vindt dat de foto een goede compositie heeft. De beste van de foto’s die hij van deze aanslag heeft gezien. Ozbilici was namelijk niet de enige aanwezige met camera. Toen Franklin de foto in december 2016 zag, vond hij het een interessante foto. “Maar ik hoef hem niet meer te zien, opgehangen over de hele wereld als de beste foto van het jaar,” zegt hij tegen Shutr.photo.

Eerste Prijs Daily Life Stories. © Tomas Munita, for The New York Times Title: Cuba On The Edge Of Change
Eerste Prijs Daily Life Stories.
© Tomas Munita, for The New York Times
Title: Cuba On The Edge Of Change

Andere juryleden zien in de foto juist meer dan alleen de terroristische daad. Het gezicht van de haat, zegt jurylid Joao Silva in het persbericht. “Dit is een man die duidelijk een breekpunt heeft bereikt en zijn statement is om iemand te vermoorden die hij beschuldigt, een land dat hij beschuldigt, voor wat er ergens anders in de regio gebeurt.” De foto laat volgens Silva zien wat er wereldwijd gebeurt. Zelf ziet de fotograaf niet meer lagen in de foto. “Ik heb geen boodschap. Ik probeer een goede journalist te zijn, dat is alles. De rest kan mij niet schelen. Iedereen moet dat zelf bepalen,” aldus Ozbilici tegen Shutr.photo. Zo levert de winnaar van World Press Photo ook dit jaar weer de nodige discussie op.

Derde prijs Sport Single © Kai Oliver Pfaffenbach, Thomson Reuters Title: Rio's Golden Smile
Derde prijs Sport Single
© Kai Oliver Pfaffenbach, Thomson Reuters
Title: Rio’s Golden Smile

Buiten de hoofdwinnaar zijn er ook prijzen toegekend in de diverse categorieën. De kwaliteit van de winnaars is dit jaar hoog, het was een goed jaar volgens juryvoorzitter Franklin en de directeur van World Press Photo Lars Boering. Zo noemt Franklin onder meer de foto van Jonathan Bachman, die de vrouw fotografeerde die zo rustig en vreedzaam voor de volbewapende agenten staat in de Amerikaanse stad Baton Rouge. Ook de serie van Daniel Berehulak over de moorden van drugsgebruikers op de Filippijnen is een goed voorbeeld van de hoge kwaliteit dit jaar. Dat de serie een prijs heeft gewonnen, verbaast dan ook niemand. In totaal hebben 5034 fotografen uit 125 landen 80.408 foto’s ingezonden, 45 fotografen hebben een prijs gewonnen. Helaas zit er dit jaar weer geen Nederlander bij.

Eerste prijs Long Term Projects © Valery Melnikov, Rossiya Segodnya Title: Black Days Of Ukraine
Eerste prijs Long Term Projects
© Valery Melnikov, Rossiya Segodnya
Title: Black Days Of Ukraine

Voor het eerst wordt ook de prijs voor Digital Storytelling Contes tegelijk bekend gemaakt met de fotowedstrijd. Bij Digital Storytelling gaat het om producties die niet alleen uit foto’s bestaan, maar gebruik maken van meerdere media. Voorheen heette dat de Multimedia Contest. Hier is wel een bescheiden Nederlands succes. Yvonne Brandwijk en Stephanie Bakker hebben de derde prijs gewonnen in de categorie Innovative Storytelling voor hun productie Future Cities. Voor jurylid Alexandre Brachet is het niet meer dan logisch dat zowel de prijzen voor Photo Contest als de Digital Storytelling Contest tegelijk bekend worden gemaakt. “Als mensen op zoek gaan naar nieuws, gaan ze naar internet,” zegt hij tijdens de persconferentie. “Veel mensen snappen niet dat internet de plaats is voor hoge kwaliteit storytelling. Bovendien is internet de meest effectieve plaats voor de democratie.”

Alle winnaars zijn vanaf 14 april te zien op de tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Van 20 tot en met 22 april heeft World Press Photo een festival, waar de meeste prijswinnaars aanwezig zullen zijn en diverse lezingen worden gehouden.

www.worldpressphoto.org