Ed van der Elsken was een unieke figuur. Als straatfotograaf ging hij in steden als Parijs, Amsterdam, Hong Kong en Tokio op zoek naar zelfbewuste mensen, naar mooie meisjes en tegendraadse jeugd. Van der Elskens foto’s en films zijn sterk van vorm, onmiskenbaar geworteld in hun tijd, maar tegelijkertijd tijdloos. Ed van der Elsken wist de ‘Zeitgeist’ te documenteren en te beïnvloeden. In zijn werk ontwikkelde hij een directe, onconventionele en persoonlijke stijl. Van der Elskens aanwezigheid is altijd zichtbaar in zijn werk, contact was voor hem essentieel om een beeld te kunnen maken. Ook zette hij vaak een situatie in scène als speelse dynamische artdirector. Meer dan twintig fotoboeken zouden volgen, welke nu, samen met zijn films, de kern van het oeuvre van Van der Elsken en het uitgangspunt van de tentoonstelling vormen.  Ruim 200 iconische foto’s, zowel in zwart-wit als in kleur, vormen de kern van de tentoonstelling in het Stedelijk Museum.

Nozems, Kamagasaki, Osaka, 1960, Ed van der Elsken, Nederlands Fotomuseum, courtesy Annet Gelink Gallery

Ed van der Elsken – De verliefde camera
Tot 21 mei
Stedelijk Museum, Museumplein 10, Amsterdam
Dagelijks, 10.00 – 18.00 uur, vrijdag tot 22.00 uur