Straatfotografie is er in alle soorten en maten, maar Robert Polidori neemt het concept een stapje verder. Hij fotografeerde niet alleen een hele straat, maar een volledig huizenblok. In een enkele foto op grootformaat legt hij een geimproviseerde, bouwvallige nederzetting vast in Mumbai, India. De uitklapbare foto is het beginpunt van zijn fotografische onderzoek naar het fenomeen van ‘aaneensluiting’ door the observeren en aanschouwen wat naast wat staat en waarom.


De panorama, bestaande uit 22 foto’s, van de zelfgebouwde hutjes in de grootste stad van het land is de basis; vanuit hier scant hij het urbane landschap en neemt hij het onzekere en tijdelijke karakter van de onderkomens tot in detail in zich op. Naast de panorama bestaat 60 Feet Road – vernoemd naar de onofficiele naam van de straat — namelijk enkel uit close-ups van mensen, gebruiksvoorwerpen en andere objecten die zich in de straat bevinden.

Hoewel de onderkomens hachelijk en onleefbaar lijken, blijkt uit deze close-ups dat deze juist bruisend en immer uitbreidend zijn. Polidori zelf noemt het een verslag van een ‘vertakte stad’, een idee dat in 2007 ontstond. Gefascineerd door steden die zichzelf hebben ontwikkeld, in tegenstelling tot die welke volledige gepland op de tekentafel tot stand zijn gekomen. Naast Mumbai fotografeerde hij daarom ook Amman in Jordanië en Rio de Janeiro in Brazilië. Zijn fotografie heeft veel weg van cartografie en het gebruik van een kader is dan ook niet aan Polidori besteedt.

Robert Polidori – 60 Feet Road
Steidl, €98