Nu te zien in Singer Laren (tot en met 14 mei 2017)

Dat het Singer Laren haar hele tentoonstellingsruimte beschikbaar stelt aan één kunstenaar is heel bijzonder. De overzichtstentoonstelling van Desirée Dolron, één van Nederlands succesvolste fotografen,  is het meer dan waard. We zien fotoseries en videoproducties gemaakt vanaf 1991.  Zeer divers met 1 gemene deler: een kijkje in een verstilde, mysterieuze wereld. Al dan niet met zichtbare tegenstellingen.

De lay-out van het museum past het werk van Dolron als een handschoen. Omarmende ruimtes, die het intieme werk van de fotografe extra benadrukken. Bij binnenkomst worden we in de gang verrast door een groot doek waar zwermen spreeuwen de lucht versieren. Complex system heet het werk en refereert aan netwerken en systemen waar de afzonderlijke delen het geheel beïnvloeden. Dolron heeft verder geëxperimenteerd met films over een moerasachtig gebied in Texas (uncertain, TX), waar een ondergrondse varen het ecosysteem bedreigt en zeer recent een film over stofdeeltjes als metafoor voor het universum. Stuk voor stuk bijzonder werk en passend bij het steeds veranderende perspectief van deze fotokunstenares.

Schokkend

De zalen vertegenwoordigen de verschillende series vanaf 1991 tot nu. We duiken meteen in het diepe met de serie Gaze. Modellen onder water, die daar in hun isolement zijn. Er wordt eveneens een video afgespeeld van Caitlin Hulscher met hetzelfde onderwerp. Dolron werkte met haar samen.  In de volgende zaal dwalen we door een groot aantal zwart/wit foto’s die Dolron in de jaren ’90 maakte tijdens haar reizen door Azië en Marokko. Korrelige, soms onscherpe foto’s die ons iets duidelijk willen maken. Iets aan de kaak stellen. Ze fotografeerde in India, Thailand, Filipijnen, Egypte en Marokko extatische spirualiteit en de bijbehorende (soms) bloedige rituelen. Deze zwart/wit reisreportage over religieuze uitwassen laat schokkend beeld zien, met name de uitvergroting in het midden van de zaal van een man met een bebloede rug. In kleur wel te verstaan, doordrenkt in rood.

 

Hedendaagse meester

Een fantastische, bijna surrealistische serie over Cuba, met prachtige platen, die boven de reisfotografie uitstijgen en een dromerige sfeer weergeven,  is de opwarmer voor het klapstuk in de laatste zaal. De serie Xteriors, waar Dolron de laatste 14 jaar aan gewerkt heeft. Wat mij betreft het absolute hoogtepunt van deze tentoonstelling en van het werk van Dolron. Sferische, schilderachtige foto’s die door de licht-donkercontrasten doen denken aan werk van Hollandse Meesters uit vervlogen tijden. Heel specifiek kleurgebruik en mooie composities worden met behulp van computerbewerking welhaast buitenaards. De foto’s zijn allemaal gemaakt in buitenplaats/museum Oud-Amelisweerd te Utrecht, gebruik makend alleen van het aanwezige licht. Knap vakwerk en bewonderingswaardige creativiteit.

Tuinzaal

Voor de tuinzalen van het museum heeft Dolron als gastcurator een presentatie samengesteld van schilderijen van Leo Gestel en Jan Sluijters uit de Singercollectie, aangevuld met een aantal bruiklenen. Wat opvalt is,  dat het grotendeels om naakten/vrouwen gaat.

Desiree Dolron in het Singer Laren
18 januari t/m 14 mei
Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.