Het werk van beeldend kunstenaar Mariken Wessels (Vlaardingen, 1963) begeeft zich in de ambigue zone tussen feit en fictie. Ze speelt net zolang met zowel gevonden als zelfgemaakte foto’s tot een nieuw verhaal ontstaat. In 2015 won zij met Taking Off. Henry my neighbor de prestigieuze Author Book Award van het festival Les Rencontres de la Photographie in Arles . Het Fotomuseum presenteert deze serie nu samen met drie eerdere series Elisabeth – I Want To Eat – (2008), Queen Ann. P.S. Belly cut off (2010) en Keepsake (2011).

Taking Off. Henry my Neighbor, 2015 © Mariken Wessels

Tegelijkertijd toont het Fotomuseum in Den Haag een unieke serie persoonlijke foto’s van de Romanovs, gemaakt door de Zwitserse schrijver en academicus Pierre Gilliard (1879-1962). Als privéleraar van de keizerlijke kinderen bouwde hij in dertien jaar een bijzondere band met hen op. Zijn intieme, ontwapenende en soms bevreemdende beelden van boottochtjes en speelpartijen tonen de nog schijnbaar onbezorgde jaren voor het noodlottige einde van de laatste tsaar van Rusland.

Olga Nicolaïevna, Tatiana Nicolaïevna, Maria Nicolaïevna et Anastasia Nicolaïevna Romanov, Forêt de Biolévjé, automne 1913 © Pierre Gilliard, Collection du Musée de l’Elysée, Lausanne

 

Mariken Wessels & Pierre Gilliard
Tot 11 juni
Fotomuseum, Stadhouderslaan 43, Den Haag
Dinsdag t/m zondag, 12.00 – 18.00 uur