Infraroodfotografie is niet bepaald een genre dat je vaak voorbij ziet komen. Des te specialer is het dat de Britse documentairefotograaf Edward Thompson er een heel boek aan heeft besteed. Geïnspireerd door het wetenschappelijk gebruik van infraroodfilm onderzoekt hij in The Unseen – An Atlas of Infrared Plates de conceptuele eigenschappen van deze unieke filmsoort.

Hij heeft dit boek – voortgekomen door een project dat tot stand is gekomen via een Kickstartercampagne – onderverdeeld in twaalf hoofdstukken. Zo gebruikt hij voor The Red Forest uit 2012 infraroodfilm om de huidige stand van zaken in het radioactieve bos rondom Tsjernobyl vast te leggen. De radiatie is in de vorm van zwarte vlekjes terug te zien op de film. In The Vein uit 2014 een heel andere gebruikswijze: om aderen onder de huid zichtbaar te maken, zoals dat jaren geleden in de medische fotografie gebeurde.

Deze onderwerpen maken The Unseen niet alleen een gevarieerd fotoboek, maar ook een waar je wat van opsteekt. Thompson brengt door middel van zijn infraroodfilm, de 52 laatste rollen Kodak Aerochrome die hij kon vinden, zaken aan het licht die of buiten ons visuele spectrum vallen of anders simpelweg onopgemerkt waren gebleven. Saillant detail is dat hij voor het hoofdstuk After the Flood, after the Red River Valley uit 2012 volledig van zijn oorspronkelijke onderwerp is afgeweken. Hij wilde ondergelopen oogsten vastleggen door middel van luchtfoto’s, maar fotografeerde daarintegen de getroffen families op de grond. Hoewel dit zijn oorspronkelijke bedoeling met de infraroodfilm was, zegevierde de documentairefotograaf in hem. Door telkens een ander standpunt in te nemen en zich bijvoorbeeld te focussen op de luchtvervuiling in een stad als London voor The City uit 2014, blijft The Unseen verrassen. Gezien het feit dat dit de laatste rolletjes waren zal er niemand zijn die dit Thompson nog nadoet, maar dat hoeft ook niet: hij heeft infraroodfotografie laten herleven en zegevieren.

Edward Thompson – The Unseen
Schilt, €45

The Village. Pluckley, Kent. U.K. 2011. The Village is one part of a project made up of three experimental photo-series using the last rolls of infrared colour film on the planet. As well as using the film for what it was originally designed for the project also aims to find other alternative uses for the film and subverting its original intended purposes. The first series of the project focuses on using infrared films ability to photograph on the higher end of the visual spectrum in an attempt to photograph ghosts in the most haunted village in England.
The village of Pluckley is nearly a thousand years old; the first written record of it is in the Domesday Book (1086). The Guinness Book of World Records (1989) named Pluckley the most haunted village in England and according to legend there are a number of ghosts that haunt the village and surrounding area.