In William Eggleston – Los Alamos toont Foam het gelijknamige portfolio met foto’s die de fotograaf tussen 1966 en 1974 maakte gedurende verschillende roadtrips door de zuidelijke staten van Amerika. De tentoonstelling bevat een aantal iconische werken, waaronder Egglestons eerste kleurenfoto.

William Eggleston, En Route to New Orleans, 1971–1974, from the series Los Alamos, 1965–1974 © Eggleston Artistic Trust / Courtesy David Zwirner, New York/London

De Amerikaanse Eggleston (Memphis, 1939) geldt al bij leven als een van de meest toonaangevende fotografen van de afgelopen decennia. Hij pionierde op het gebied van kleurenfotografie vanaf het midden van de jaren 60 en verhief het alledaagse Amerika tot fotogeniek onderwerp.

William Eggleston, Memphis, 1971– 1974, from the series Los Alamos; 1965–1974 © Eggleston Artistic Trust / Courtesy David Zwirner, New York/London

De tentoonstelling bevat een aantal iconische werken, waaronder Egglestons eerste kleurenfoto. Los Alamos begint in zijn geboorteplaats Memphis en de Mississippi Delta en volgt zijn omzwervingen door New Orleans, Las Vegas en het zuiden van Californië, om te eindigen bij de Santa Monica Pier. Tijdens een reis met de schrijver en curator William Hopps deed Eggleston ook Los Alamos aan – de plaats in New Mexico waar in het geheim kernwapens werden ontwikkeld en waar de serie zijn titel aan ontleent.

William Eggleston, Memphis, 1965 – 1968, from the series Los Alamos, 1965–1974 © Eggleston Artistic Trust / Courtesy David Zwirner, New York/London

William Eggleston – Los Alamos
Tot 7 juni
Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam
Dagelijks, 10.00 – 18.00 uur, donderdag / vrijdag tot 21.00 uur