Er is vrijwel geen oeuvre zo eigenzinnig en merkwaardig als dat van Gerard Petrus Fieret (1924-2009). Deze markante fotograaf legde op obsessieve wijze alles vast wat op zijn pad kwam: mensen, dieren, straattaferelen en zichzelf – maar vooral veel vrouwen: modellen, studenten, moeders, danseressen en serveersters, of alleen hun lichaamsdelen, zoals borsten, voeten of lange benen.

Hoewel hij slechts tien jaar (1965-1975) dagelijks fotografeerde, heeft Gerard Fieret een enorm oeuvre opgebouwd. In Nederland wordt hij gezien als een van de grondleggers van de autonome fotografie. De laatste jaren krijgt zijn werk bovendien steeds meer internationale erkenning. Toch is hij bij het grote publiek veel minder bekend dan tijdgenoten als Paul Huf en Ed van der Elsken. Het Fotomuseum Den Haag organiseert, in samenwerking met het tentoonstellingsplatform Le Bal in Parijs, het eerste grote retrospectief van Fierets werk na zijn dood.

Gemeentemuseum Den Haag * Omschrijving -Titel – Obj.nr: Foto Gerard Fieret – 0217056 * In opdr. van: Vivien Entius * Datum opname: 21-3-2016 * J&M Zweerts Fotografie – www.zweerts.nl
Gemeentemuseum Den Haag * Omschrijving -Titel – Obj.nr: Foto Gerard Fieret – 05555587 * In opdr. van: Vivien Entius * Datum opname: 21-3-2016 * J&M Zweerts Fotografie – www.zweerts.nl

Gerard Petrus Fieret – Mislukte Foto’s Bestaan Niet
Tot 10 september
Fotomuseum, Stadhouderslaan 43, Den Haag Dinsdag t/m zondag, 12.00 – 18.00 uur