De (bijna) stillevens zijn kleurrijk, mysterieus en tonen een complexe relatie – zowel op cultureel als persoonlijk niveau – tussen de vrouw en haar huis. Het boek bestaat uit drie delen waarin Carroll een verhaal vertelt. Ze begint met het bedekken van de kwetsbare vrouw haar hoofd. Daarvoor kiest zo een stuk cake, theezakjes, een fotolijst en andere voorwerpen. “Door haar ogen te bedekken kan je haar alleen zien als het onderwerp dat voor haar hoofd hangt”, legt Carrol uit. “Dat is tekenend.” Vervolgens fotografeerd ze dezelfde vrouw allen thuis, bedekt door rijk versierde drapij. Door haar volledig te camoufleren verdwijnt de vrouw in de achtergrond. “Hiermee wil ik de vervaagde grens tussen de vrouw en haar huis duidelijk maken”, aldus Carroll. Tot slot krijgt de vrouw haar vormen terug, maar wordt ze omringd door accessoires.
“Dit straalt onze hedendaagse obsessive met verzamelen, decoreren en goederen uit.” De vrouw is zichtbaar, maar slechts een onderdeel van het grotere geheel. Het gehele concept achter ‘Anonymous Women’ komt voort uit Carroll jeugd en opgroeien in de tweede helft van de twintigste eeuw in een buitenwijk van Chicago. Haar levenstijl was begeerlijk; een perfect huis met aangeharkte tuin, bijpassende gordijnen en meubels en een stationwagen voor de deur. “De vrouw had een plek en dat was thuis, in de keuken”, verhelderd Carroll. “Met dit boek probeer ik die denkwijze zowel de idealiseren als tegelijkertijd te bekritiseren.” Op die manier probeert zij andere vrouwen in soortgelijke situaties te bereiken en hun de mogelijkheden van een ander bestaan duidelijk te maken. “Mijn werk is daarmee erg persoonlijk, maar ik denk dat dit tegelijkertijd de aansprekelijkheid versterkt.”

 

Patty Carroll – Anonymous Women
Daylight, $45