Passage, 2017 © Mohau Modisakeng, Galerie Ron Mandos

Unseen Amsterdam vindt dit weekend plaats. Het is een beurs en een festival waarop vooraanstaande galeries hun nieuwste aanbod presenteren. De fotografie die dit jaar getoond werd is een graadmeter van wat er momenteel populair is op de kunstmarkt. Experiment, conceptueel denken en combinaties tussen fotografie en andere technieken zijn trends die op de editie van dit jaar in het oog springen.

53 galeries uit 14 landen zijn vertegenwoordigd op Unseen Amsterdam. Van 87 zijn werken te zien die nog nooit vertoond zijn in een galerie, instelling of op een beurs. Dit is het hoogste aantal Premiéres ooit getoond tijdens Unseen Amsterdam. Onder de Premiére kunstenaars zijn opkomende talenten zoals Momo Okabe, gepresenteerd door Gallery Naruyama (JP), Tanya Habjouqa, ILEX Gallery (IT), TILO & TONI, METRONOM (IT), Thomas Kuijpers, LhGWR (NL), Sofia Ayarzagoitia, NEWWER (MX), Marton Perlaki, Webber (UK), evenals gevestigde kunstenaars varierend van Gregory Halpern, gepresenteerd door Aperture Foundation (USA), tot Mohau Modisakeng gepresenteerd door Galerie Ron Mandos (NL) en van Kadir van Lohuizen, ILEX Gallery (IT) tot Jacqueline Hassink, Galerie Wouter van Leeuwen (NL). De Premiéres van Unseen Amsterdam  2017 vertegenwoordigen het  beste wat  hedendaagse  fotografie  te  bieden heeft vandaag de dag.

Unseen  Living Room

Unseen Amsterdam brengt jaarlijks toonaangevende figuren uit de kunstwereld en jong talent samen, met als doel de verkenning van het huidige fotografielandschap. In de open en informele sfeer van de Living Room wordt bezoekers een spannend en inspirerend programma van  gesprekken,  lezingen,  paneldiscussies, presentaties  en  interviews geboden,  waarbij  de recente  ontwikkelingen binnen de fotografie  worden onderzocht.

Unseen Amsterdam is trots voor het eerst het inhoudelijk programma  van de Living Room in samenwerking met twee erkende instituten te hebben samengesteld: The Barbican in Londen (UK) en The Center for Creative Photography — CCP, in Tucson (USA). Beide partners representeren en benadrukken Unseen‘s  internationale karakter  en brede ambitie. In de Living Room zal The Barbican panel discussies hosten met onder anderen Richard Mosse, Edmund Clark en moderator Anthony Downey  en zal het wereldwijd erkende kunstmuseum The CCP, experts uitnodigen  zoals Bill Hunt, Susan  Bright  en Krzysztof Candrowicz. Voor de artist talks nodigt Unseen Amsterdam zowel erkende kunstenaars als opkomend talent uit, waaronder Broomberg & Chanarin, Nadav Kander, Vasantha Yogananthan, en Liz Nielsen,  om te spreken  in de Unseen Living  Room.

Photo Pleasure Palace

De tentoonstelling Unseen Exhibition Photo Pleasure Palace is samengesteld door gastcuratoren Erik Kessels en Thomas Mailaender. Zij houden zich allebei bezg met re-appropriation, de hernieuwde toe-eigening van beelden. Zij verzamelen foto’s en laten die op een andere manier zien dan de makers bedoeld hebben, door sociologische patronen te signaleren en die te benadrukken.

Unseen Amsterdam

22-24 september; Westergasfabriek Amsterdam

Alhamdulillah We Made It, 2015 © Hani.A.Musa_RUANG MES 56 Collective