Hij begon op jonge leeftijd te reizen en zijn passie voor fotografie is toen ontstaan. Vandaag blijft reizen voor documentairefotograaf Frederik Buyckx een belangrijk onderdeel van zijn projecten. De Gentenaar, die vorig jaar verkozen werd tot Sony Photographer of the Year, reist de wereld rond op zoek naar plekken waar mensen nog dicht bij de natuur leven. Dat betekent vaak: geen elektriciteit en geen internet.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Een kleine tien jaar geleden begon Frederik als zelfstandig fotograaf. Hij werkt regelmatig voor klanten, meestal binnen- en buitenlandse media, maar zijn werk als documentairefotograaf is zijn hoofdactiviteit. “Voor mijn documentaireprojecten zoek ik onderwerpen die me persoonlijk boeien. Ik fotografeer het leven zoals het is: ik zet niets in scène en ik grijp niet in. Wat ik nastreef in mijn werk is een vertrouwensband op te bouwen met het onderwerp en daarnaast wil ik altijd net iets verder gaan dan het oppervlakkige. Ik weet dat fotografie altijd wel een beetje subjectief is, maar ik probeer toch te streven naar een objectieve weergave van de realiteit. Dat vind ik heel belangrijk.”

Foto: Frederik Buyckx

Focus op natuur

Natuur neemt in zijn werk een prominente plaats in. “In Gent woon en leef ik in de stad. Het is een goede uitvalsbasis, maar om de zoveel tijd voel ik de drang om naar een afgelegen gebied te reizen. Ergens waar je de kracht van de natuur nog echt voelt. Dat is iets wat ik bij ons heel erg mis.”

“Wekenlang offline zijn, dat is even terugkomen naar de essentie”

Momenteel werkt hij aan een project waarvoor hij naar Kirgizië trekt om zich daar onder te dompelen in de lokale cultuur en natuur: “Ik trek er te paard met semi-nomaden door de bergen.” Soms heeft Frederik meerdere weken geen connectie met de buitenwereld. En dat ervaart hij als zeer aangenaam: “Volledig weg van alle externe prikkels. Even terugkomen naar de essentie. In Kirgizië hoef ik mijn verbinding niet uit te zetten, want er is geen connectie.”

Foto: Frederik Buyckx

Off the grid

Wekenlang offline zijn, vaak in ruwe omstandigheden, heeft gevolgen voor zijn workflow en materiaalkeuze. Als Frederik zich opmaakt voor een buitenlands project, probeert hij altijd zo min mogelijk materiaal mee te nemen. Dat houdt in dat hij zich beperkt tot één camera en slechts twee objectieven. Waar hij niet op bespaart, zijn de batterijen. Tussendoor opladen is namelijk vaak niet mogelijk, behalve wanneer hij in de zomer kan werken met een mini-zonnepaneel.

Foto: Frederik Buyckx

Naast de ruwe natuur en de extreme omstandigheden heeft Frederik nog een grote uitdaging. “Fotografie is een uniek medium. Je kan een foto nooit meer opnieuw maken. Je legt een moment vast, een bepaald licht, een bepaalde gebeurtenis. Soms besef je als fotograaf: ‘Dit is het. Dit is mijn unieke foto’ en dan wil je zo snel mogelijk een goede back-up. Ik heb in het verleden al foto’s verloren en dat is het ergste dat je kan meemaken.” Daarom creëert Frederik voor zichzelf altijd voldoende back-upmogelijkheden, om schade door regen, diefstal of een val, volledig te beperken.

“Ik probeer altijd zo snel mogelijk te back-uppen”, vertelt hij. Dat kan op verschillende manieren. De eerste back-up vindt al direct plaats in zijn camera, waar hij de opnames op twee SD-kaartjes tegelijk opslaat. Minimaal om de twee dagen zet hij die beelden over op een laptop. “Maar ik laat mijn laptop altijd in de hotelkamer of bij de mensen waar ik verblijf, dus daar kan ook iets mee gebeuren. Mijn geheugenkaartjes houd ik daarom altijd zo dicht mogelijk bij mij”, zegt Frederik.

Foto: Frederik Buyckx

Als losse back-up heeft Frederik ook nog een robuuste LaCie Rugged in zijn bagage zitten. Die komt, net zoals de meeste LaCie-schijven, met de unieke Rescue service. Als er dan toch iets gebeurt met zijn externe harde schijf, of wanneer hij per ongeluk iets verwijdert, dan kunnen experts van LaCie zijn foto’s nog terughalen.

LaCie DJI Copilot: nieuw speeltje

Sinds kort werkt Frederik ook met de LaCie DJI Copilot om zijn workflow te optimaliseren. “De LaCie DJI Copilot is voor mij als professionele fotograaf een nieuwe interessante tool. Op mijn volgende reis kan ik bijvoorbeeld geen laptop meenemen en dan is de DJI Copilot echt ideaal. Ik kan er mijn geheugenkaartjes meteen op offloaden. Via mijn smartphone kan ik dan al even naar de beelden kijken en een eerste selectie maken. Ook vind ik het handig dat ik de Copilot als powerbank kan gebruiken, wanneer mijn batterij bijna leeg is.”

Verwerken en bewerken

Na drie weken onderweg komt Buyckx thuis met ongeveer 300 GB aan RAW-bestanden. “Ik probeer tijdens de reis al om de zoveel tijd een preselectie te maken. Anders moet ik thuis duizenden beelden bekijken, beoordelen en selecteren.” Hij is het soort fotograaf dat zijn foto’s bewust weinig bewerkt. Hij doet meestal slechts wat contrast aanpassingen om de scene nog beter tot haar recht te doen komen. Vooral het selecteren, het herbekijken van de foto’s en ze samen plaatsen neemt veel tijd in beslag. “Dan vertrouw ik op een LaCie 2big Dock. Het zijn immers zware bestanden en de 2big Dock verwerkt ze snel. Hierdoor kan ik sneller vergelijken. Bovendien ben ik fan van het ingebouwde RAID-systeem, dat mijn foto’s tegelijkertijd niet één, maar wel twee keer opslaat op verschillende schijven. Als er eentje kapot zou gaan, heb ik nog altijd de back-up én de Data Rescue Service achter de hand.

Wil je zelf ook je back-up workflow verbeteren? Je vindt deze handige LaCie producten bij deze verkooppunten!