Fotoverlies is de nachtmerrie van iedere (hobby)fotograaf. Minimaliseer de kans op zo’n digitale ramp! De gloednieuwe LaCie DJI Copilot helpt je hierbij. Met dit apparaat kopieer je zonder computer alle kiekjes naar een externe schijf van maar liefst 2 TB.

Fotografen zetten bij thuiskomst hun foto’s over naar een computer en/of nas. Dat betekent dus dat er enige tijd slechts één versie van ieder fotobestand bestaat, namelijk de gegevens op de geheugenkaart. Dat brengt risico’s met zich mee. Vanwege het kleine formaat kun je een geheugenkaart bijvoorbeeld gemakkelijk verliezen. Bovendien zijn deze opslagdragers behoorlijk kwetsbaar voor beschadigingen. Maak dus veiligheidshalve direct een back-up op locatie! De LaCie DJI Copilot is een must voor iedereen die onder geen beding dierbare kiekjes wil verliezen. Je kunt op deze zelfstandige schijf namelijk zo’n twintigduizend foto’s in raw-formaat kwijt!

Robuust design

Rondom de kunststof behuizing bevindt zich een stevige rubberen rand om de aanwezige 2,5inch-schijf van 2 TB te beschermen. Zelfs een val van 1,2 meter weet dit apparaat probleemloos te overleven. De schijf is spatwater- en stofbestendig, zodat je er overal mee uit de voeten kunt. De weersomstandigheden maken hierbij niet uit. Dankzij de geringe afmetingen stop je dit product moeiteloos in iedere rug- of schoudertas. Met een bescheiden gewicht van 500 gram til je je bovendien geen breuk.

De rubberen rand beschermt de externe schijf tegen val- en stootschade.

Diverse aansluitingen

Achter een spatwaterdicht klepje bevinden zich een micro-usb-ingang, usb-c-aansluiting, usb3.1-poort en sd-kaartlezer. Voor fotografen op locatie zijn de twee laatstgenoemde aansluitingen het interessantst, want hiermee pomp je linea recta fotobestanden over naar de schijf. Dat kan door een sd-kaartje in te voeren of een camera via usb aan te sluiten. Uiteraard kun je de DJI Copilot ook met een computer verbinden. Je doet hiervoor een beroep op de usb-c-poort. Beschikt je computer niet over zo’n moderne aansluiting? Geen zorgen, want LaCie levert een speciale verloopkabel mee.

Gebruik de usb3.1-poort of sd-kaartlezer en stel onderweg fotobestanden veilig. 

Handig lcd-scherm

Bovenop de behuizing pronkt er een bescheiden lcd-display. Via korte instructies op dit scherm hevel je eenvoudig kiekjes over. Wanneer je bijvoorbeeld een geheugenkaart of fotocamera koppelt, verschijnt vanzelf de vraag Copy? in beeld. Druk daarna één seconde op de actieknop om de kopieeractie te bevestigen. Vervolgens gaat het apparaat voor je aan de slag en zet het vlot alle fotobestanden over. Een kind kan de was doen!

Android- en iOS-app

Kopiëren via het lcd-scherm heeft ook nadelen. Zo weet je niet precies in welke map de gegevens terechtkomen. Wens je meer invloed? Sluit via de micro-usb-poort een smartphone aan en installeer de benodigde Copilot BOSS-app. De DJI Copilot ondersteunt zowel Android- als iOS-apparaten. Niet voor niets levert LaCie hiervoor drie verschillende verloopkabels mee. De app is onder meer beschikbaar in het Nederlands en zeer eenvoudig te gebruiken. Je bepaalt zelf welke bestanden je naar de harde schijf kopieert. Bovendien kies je de gewenste doellocatie, zodat je foto’s naderhand gemakkelijker terugvindt.

Sluit rechtstreeks een smartphone aan en bepaal welke foto’s je wilt bewaren.

Mobiel oplaadstation

De DJI Copilot werkt op netvoeding, maar er is ook een interne accu aanwezig. Dat heeft zo z’n voordelen. Zo heb je geen nabijgelegen stopcontact nodig om dit apparaat te bedienen. Bovendien gebruik je het apparaat net zo gemakkelijk als powerbank. Nuttig voor het geval de batterij van je smartphone bijna leeg raakt. De DJI Copilot is in meerdere opzichten dus een onmisbaar hulpmiddel die in de tas van iedere serieuze fotograaf niet mag ontbreken.

Back-uppen onderweg is heel eenvoudig

Specificaties:

Adviesprijs: € 389,99
Aansluitingen: Usb 3.1, usb-c, usb-uitgang, sd-kaartlezer
Afmetingen: 11 x 13,6 x 3,6 centimeter
Gewicht: 534 gram
Website: www.lacie.com