De meeste fototentoonstellingen gaan over één fotograaf. Museum De Fundatie pakt het met de tentoonstelling Dutch Identity Nu anders aan en laat de diversiteit aan hedendaagse Nederlandse portretfotografen zien. Blogger Erik Keulers bezocht de tentoonstelling en deelt zijn ervaringen.

From the series 'Everything fell into the right hands' # 20 Daniëlle van Ark
Danielle van Ark

Serie ‘Everything fell into the right hands’ # 20, 2009 -2011, C-print, 40 x 32 cm

Het is een wat gure vrijdagmiddag als ik in hartje Zwolle het aparte gebouw van Museum De Fundatie nader. Het reusachtige “ei” op het statige oude gebouw is ontegenzeglijk een aandachttrekker. Binnengekomen berg ik mijn spullen op in een van de kluisjes en loop dan de smalle gang door waar de letters Dutch Identity mij groot op de muur tegemoet komen. Aan het einde van de gang hangt de eerste portretfoto van de tentoonstelling, het statieportret dat Koos Breukel van ons koningspaar maakt. De begeleidende tekst maakt duidelijk dat het gekozen portret niet de keuze van de fotograaf was en eerlijk is eerlijk dat blijkt. Het is deze foto die van alle portretten de minste indruk maakt van de hele tentoonstelling. Laat je dus niet teleurstellen door deze eerste foto, want al het andere dat er hangt is beter.

Sandhya Manniesing geeft dansles aan jongeren (waaronder Peter, de enige blanke, autochtone jongen) als voorbereiding op hun optreden op multicultureel festival Milan in Zuiderpark. Multicultureel, multiculturele samenleving, allochtoon en autochtoon, allochtonen en autochtonen, samen dansen, dansgroep, dansgezelschap, Bollywood, India, Indiase dansstijl, hindostanen, hindoestanen, hindoe in Nederland, jongen en meisje lachen naar elkaar, flirten. NIET VOOR PUBLIKATIE IN AD, TROUW, PAROOL, NRC EN/OF TELEGRAAF!! Foto: Joost van den Broek/de Volkskrant (c)'11
Joost van den Broek

Roep van de dansbelletjes. Den Haag, 29-07-2011, Leden van Bollywood dansschool Ghoenhgroe ki Pukar ( ‘Roep van de dansbelletjes’) vlak voor hun optreden op het Milan festival in Den Haag, 2011, digitale barietprint, 60 x 90 cm

foto 3 2015-DI-028

Ernst Coppejans
Serie Dans le Milieu, West-Afrika, Eerste prijs portretserie Zilveren Camera 1014, 2014

Over twee verdiepingen is het werk van 25 fotografen tentoongesteld. Dat kan al snel een onoverzichtelijk geheel worden, maar het museum bestaat uit een groot aantal hoekjes en kleinere ruimtes, waardoor iedere fotograaf zijn eigen plekje krijgt. Wel is de begeleidende tekst niet altijd helder wie de fotograaf is. In plaats daarvan is de naam van de fotograaf op plinthoogte op de muur geplakt. Dat is niet alleen een onhandige plek, de overgang van de ene naar de andere fotograaf is niet altijd even duidelijk. Wat wel direkt opvalt is de veelheid van stijlen en dat is ook precies de bedoeling van de samenstellers. Laten zien waar de Nederlandse portretfotografie op dit moment staat. Onder de 25 fotografen zijn gevestigde namen als Vincent Menzel, Carli Hermes, Marie-Cecile Thijs en Anton Corbijn. Al geldt voor de laatste dat, na zijn twee overzichtstentoonstellingen in Den Haag afgelopen jaar, een vijftal foto’s toch op de een of andere manier als een teleurstelling voelt.

foto 4 2015-DI-035

Anton Corbijn
Peter Doig uit serie Inwards and Upwards, 2011, ©Anton Corbijn

nestgeur
Linelle Deunk

Sistory Rosemarijn 10 jaar, uit serie Nestgeur , Netherlands, 2009, Archival pigment print on Hahnemuhle museum etching paper, 70 x 50 cm, Courtesy Kahmann Gallery

Gelukkig geldt dat niet in zijn algemeenheid en is het vooral de afwisseling in techniek, stijl en uitdrukking die deze tentoonstelling bijzonder en aantrekkelijk maakt. Bekende namen en onbekendere namen wisselen elkaar af, stijlen wisselen per muur en hebben vaak een grote aantrekkingskracht. De reclamefoto’s van Carli Hermes (voor suitsupply) wisselen zich af met nieuwsfoto’s van Vincent Menzel, maar ook met een levensgroot, nietsverhullend naakt van twee jonge vrouwen door Carla van de Puttelaar. Gestyleerde portretten van Desiree Dolron wisselen af met de kenmerkende portretten van Erwin Olaf.

foto 6 2015-DI-063

Pieter Henket
Willeke van Ammelrooy, uit de serie The Wait, 53,3 x 80 cm

foto 7 2015-DI-067

Carlí Hermes
Orange, Red and Blue (Candy Shop), 2010, Perspex/dibond/suspension frame, 134 x 100 cm

Video: “Making of” van een van de Suit Supply campagnes door Carli Hermes
ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Voor mij is de enige dissonant in de tentoonstelling de serie dierenfoto’s door Charlotte Dumas Natuurlijk, je kunt het portretten van dieren noemen, maar voor mij passen ze niet bij de rest van tentoonstelling. Zeker in de wetenschap dat een van Nederlands bekendste fotografen, Inez van Lamsweerde geen onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling. Aan de andere kant geldt natuurlijk dat welke keuze je ook maakt als samensteller, er blijven altijd wensen over voor fotografen. Want 25 fotografen klinkt natuurlijk fors, maar het is dan nog steeds onmogelijk om alle toonaangevende fotografen op het gebied van portretfotografen te verzamelen.

foto 8 2015-DI-052

Charlotte Dumas
Merlyn II, uit Retrieved, The Search-and-Rescue Dogs of 9/11, 2011 c-print, 65 x 80 cm.

Dutch Identity is een bijzondere overzichtstentoonstelling, die met name laat zien hoe ontzettend breed de portretfotografie is. Sommige fotografen zullen je niet aanspreken, maar er is voor iedereen een genoeg te zien wat bij de eigen smaak past! Ben je in de buurt van Zwolle dan is het zonde om deze tentoonstelling met ruim 100 foto’s over te slaan. En ben je er toch, klim dan nog wat hoger het museumcomplex in, om ook even te genieten van het uitzicht vanuit dat gigantische ei op het dak.

foto 9 2015-DI-070

Cuny Janssen
Giugliano, Naples, Italy 2013, 2013, analoge kleurhandafdruk, lijstmaat: 56 x 48 cm

foto 10 2015-DI-079

Danielle Kwaaitaal
Young Boy and his Cat, 2014, C-print, 75 x 52,5 cm

De grootste verrassing van deze tentoonstelling wacht trouwens aan het einde. De tentoonstellingscatalogus is een fors boek, uitgegeven door Uitgeverij Waanders, en biedt niet alleen een mooie herinnering, maar laat zelfs meer zien. Voor de 29,50 euro die het kost is het een absolute aanrader. Veel van de foto’s uit de tentoonstelling vind je terug in het boek, maar niet alle. Daarnaast telt het boek weer foto’s die je niet in de tentoonstelling vindt. Daarnaast is de informatie over de fotografen uitgebreid. Zo kun je nog uren lang nagenieten van Dutch Identity!

foto 11 2015-DI-106

Carla van de Puttelaar
Zora Series, 2014, Archival pigment print, 60 x 48 cm

foto 12 2015-DI-111

Viviane Sassen
Etan/mint 15:00, 2013, Photo, 45 x 30 cm

foto 13 2015-DI-119

Martine Stig
Sisters, 2006, 122 x 100 cm

Girl with Bearded Dragon 2015
Marie Cecile Thijs

Girl with Bearded Dragon, 2015, Lambda C-print, 120×95

 

Over de schrijver van dit blog
Mijn naam is Erik Keulers. Sinds 2005 ben ik mij meer en meer gaan verdiepen in de fotografie. In de modelfotografie intrigeert me vooral de interactie en communicatie die nodig is om dé foto te maken. Naast modelfotografie hou ik me met portret-, reis-, wildlife-, natuur en straatfotografie. Het vastleggen van pure beelden spreekt mij steeds meer aan. Daarom zie ik mijn interesse steeds meer verschuiven naar portretfotografie en documentaire fotografie. Ik vind het leuk onbekende gebieden van de fotografie te ontdekken en te experimenteren. Mijn eigen website www.erikkeulers.nl wordt nu opgebouwd. Daarnaast kun je mijn fotografie nu ook vinden op facebook: https://www.facebook.com/erikkeulersfotografie